Laura Ştefan: Trebuie să dezvoltăm sisteme de control şi sancţionare a proastei guvernări altele decât cele penale

Laura Stefan
Laura Stefan (Epoch Times România)

Experta anticorupţie Laura Ştefan a declarat, după audierile de marţi de la Bruxelles pe tema MCV, că mecanismul şi-a dovedit eficienţa şi a dat României şansa de a avea instituţii date ca exemplu în UE în lupta împotriva corupţiei.

"Am vorbit azi (marţi - n.r) în Parlamentul European despre ce înseamnă MCV pentru România. Am vorbit despre cum pentru prima dată în istorie avem în România investigaţii împotriva oamenilor importanţi, am vorbit despre Marţea Neagră, despre încercarea de modificare a Constituţiei, despre refuzul de ridicare a imunităţilor", a precizat Laura Ştefan, pe contul său de Facebook.

În opinia expertei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi-a dovedit eficienţa şi a dat României şansa de a avea instituţii date ca exemplu în UE în lupta anticorupţie.

"Am ajuns aici pentru că au existat oameni buni în sistemul judiciar - procurori care au făcut dosare mari şi judecători care le-au judecat pronunţând condamnări, dar şi achitări. Achitările sunt un lucru bun pentru că trăim într-o democraţie. În faţa noastră rămân provocări - noile coduri pun la dispoziţia procurorilor instrumente noi şi foarte puternice - unele vor trebui ajustate şi deja există decizii CCR în acest sens. E important ca lupta împotriva corupţiei să fie pusă în contextul mai larg al statului de drept şi al drepturilor persoanelor investigate", a afirmat Laura Ştefan.

Un alt lucru esenţial, din perspectiva expertei, ar fi să dezvoltăm sisteme de control şi sancţionare a proastei guvernări altele decât cele penale, pentru că "DNA nu poate şi nu trebuie să rezolve problema proastei guvernări în România - pentru asta trebuie să folosim mecanisme şi sancţiuni administrative, disciplinare, civile şi politice".

"MCV vine cu un cost atât pentru CE, cât şi pentru România. E un cost care a meritat să fie plătit: România a avut nevoie de ajutor ca să se schimbe - dacă am fi putut să facem schimbarea singuri ar fi fost făcută înainte de aderare", a concluzionat Laura Ştefan, mulţumind Comisiei Europene că a fost alături de ţara sa atunci când a fost nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne