Laura Codruţa Kovesi la audieri pe tema MCV: "Au fost încercări repetate de a influenţa independenţa investigaţiilor"
alte articole
Prezentă la Bruxelles, la audierile pe tema Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din Parlamentul European, procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat că investigaţiile instituţiei pe care o conduce au fost primite cu speranţă şi încredere de societate, însă, pe de altă parte, au mobilizat un întreg sistem de politicieni, din toate partidele, şi de oameni de afaceri care se simt ameninţaţi şi care încearcă să-şi menţină controlul asupra resurselor publice, relatează Hotnews.
"Pentru România, corupţia a reprezentat o problemă sistemică. Politicieni, funcţionari acţionau concertat pentru fapte de corupţie.", a declarat Kovesi, adăugând că este esenţial ca acţiunea justiţiei să nu fie blocată de contra-reacţia persoanelor vizate.
Potrivit procurorului şef DNA, au existat încercări repetate de influenţare a independenţei investigaţiilor, prin iniţiative de modificare a legislaţiei anticorupţie, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcţii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie.
Codruţa Kovesi a mai explicat că cele mai multe dintre aceste încercări au eşuat datorită reacţiei societăţii civile din România şi a faptului că partenerilor externi ai României, în primul rând instituţiile europene, au luat poziţie:
"E incontestabil că luările de poziţie publice ale Comisiei Europene, Parlamentului European, ale reprezentanţilor ambasadelor occidentale la Bucureşti au contribuit esenţial la retragerea de pe agendă a unor astfel de propuneri şi au oferit încredere societăţii civile româneşti de a reacţiona ferm faţă de asemenea tentative.", a adăugat procurorul şef al DNA.
În acest context, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor înregistrate de România, a opinat Kovesi, precizând că, în lipsa unui asemenea mecanism, reforma sistemului judiciar nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o.
Kovesi i-a asigurat pe oficialii europeni că instituţia pe care o conduce va continua "cu aceeaşi fermitate aplicarea legii, respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor şi asigurarea unui act de justiţie echilibrat, corect, fără partizanat, astfel încât egalitatea în faţa acţiunii justiţiei să nu poată fi pusă sub semnul întrebării."
"Contăm pe sprijinul partenerilor instituţionali din România şi privim cu încredere către instituţiile europene pentru a ne fi în continuare alături, cu obiectivitate şi deschidere în beneficiul statului de drept şi al cetăţeanului român.", a concluzionat Kovesi.
La capitolul rezultate obţinute de DNA, Kovesi a menţionat că în 2014, numărul persoanelor trimise în judecată de procurorii anticorupţie s-a triplat faţă de anul 2006, iar numărul persoanelor condamnate a crescut de 7 ori. Printre cei condamnaţi se numără un fost prim-ministru (Adrian Năstase), 6 miniştri, 15 deputaţi şi 5 senatori., De asemenea, din 2007 până în prezent au fost trimişi în judecată 110 magistraţi.
"Pedepsirea funcţionarilor corupţi nu e suficientă, ci trebuie îndepărtate cauzele care duc la corupţie.", a opinat Laura Codruţa Kovesi.
Amintim că la audierile pe tema MCV organizate marţi de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (CONT) iau parte Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi din alte ţări UE. Raportor la aceste audieri este europarlamentarul Monica Macovei.
Scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reformă judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate", se arată într-un comunicat postat pe site-ul PE.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.