Ludovic Orban, despre acuzaţiile legate de Transalpina: Ponta îşi foloseşte funcţia pentru a se răfui cu adversarii politici

Acuzat de Victor Ponta că ar fi păgubit statul cu 400 de milioane de lei pe vremea când a fost ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban susţine că susţine că decizia Corpului de control al prim-ministrului de a sesiza DNA în cazul modernizării "Transalpina" este absurdă, adăugând că premierul Victor Ponta se foloseşte de funcţie pentru a se răfui cu adversarii politici.
Ludovic Orban (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.04.2015

Acuzat de Victor Ponta că ar fi păgubit statul cu 400 de milioane de lei pe vremea când a fost ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban susţine că decizia Corpului de control al prim-ministrului de a sesiza DNA în cazul modernizării "Transalpina" este absurdă, adăugând că premierul Victor Ponta se foloseşte de funcţie pentru a se răfui cu adversarii politici, relatează Agerpres.

"Din ceea ce am văzut prezentat public din acel raport al Corpului de control nu am reuşit să înţeleg de ce a fost trimis la DNA acest raport. Nu văd exact ce ilegalitate mi se reproşează. (...) Sunt total nelămurit ce elemente au stat la baza deciziei Corpului de control de a trimite acest raport către DNA. Probabil dorinţa lui Ponta de a mă mânji şi pe mine. Nu este prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte funcţia de prim-ministru pentru a obţine avantaje personale sau pentru a se răfui cu adversarii politici. În cazul în speţă, chiar este complet absurd nu neapărat ce este cuprins în raport, deşi şi ceea ce este cuprins în raport are o anumită absurditate, dar mai ales decizia de sesizare a DNA", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Ludovic Orban.

Reamintim că, potrivit Corpului de Control al premierului Victor Ponta, Orban, în calitate de Ministru al Transporturilor, a ales soluţia credit furnizor (lucrarea efectuată de firma Romstrade pe baza unui împrumut luat de companie de la o bancă, ce urma sa fie rambursat ulterior de CNADNR), ceea ce ar fi dus la apariţia unor costuri suplimentare de finanţare. Costurile suplimentare s-ar ridica la peste 388 milioane de lei, sume plătite prin bilete la ordin de către CNADNR în perioada 2008 - 2012.

Potrivit lui Ludovic Orban însă, contractul de tip credit-furnizor prin care a fost modernizată "Transalpina" este legal şi reglementat:

"În cuprinsul raportului, singurul element pe baza căruia se întemeiază supoziţia celor de la Corpul de control că eu aş fi luat decizia de a se fi realizat obiectivul de investiţii prin contract de credit-furnizor este o notă internă a Companiei de Autostrăzi, iniţiată de un director adjunct şi aprobată de directorul general, dar chiar admiţând faptul că eu aş fi acceptat, nu că aş fi determinat ca lucrarea să fie finanţată prin intermediul contractului de tip credit-furnizor, nu este nimic ilegal. Acest tip de contract este un contract legal, este un tip de contract care a fost folosit, nu este o invenţie a mea, este un tip de contract care este legal şi este reglementat", a adăugat liberalul.

De asemenea, liberalul a mai declarat că raportul Corpului de control conţine o absurditate, în sensul că a încadrat la categoria prejudiciu costul dat de finanţarea prin intermediul unui credit. Potrivit lui Ludovic Orban, în această lumină, toate dobânzile plătite de guverne pentru finanţarea cheltuielilor publice prin intermediul creditelor, de orice fel ar fi fost creditele — credite FMI, credite de la bănci, emisii de titluri de stat, toate dobânzile pe care le-a plătit Guvernul ar trebui considerate prejudiciu.

"Nicăieri în lumea asta nu este considerat prejudiciu costul unei finanţări. Este o absurditate de care va râde orice om care are cât de cât legătură cu finanţele publice", a afirmat liberalul.

Mai mult, fostul ministru al Transporturilor a mai subliniat că nu el a luat decizia în ceea ce priveşte contractul de finanţare pentru Transalpina, ci CNADNR, companie care funcţionează în baza unei legi şi care a luat o hotărâre în temeiul propriilor considerente.

Totodată, liberalul a considerat hilar faptul că este acuzat că a introdus două proiecte de hotărâri pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului: "Să studieze Corpul de control al prim-ministrului câte proiecte de acte normative au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară în guvernele Ponta", a arătat liberalul.

Amintim că Guvernul Ponta a sesizat marţi DNA în cazul Transalpina (DN 67C Bengeşti-Sebeş) ca urmare a mai multor presupuse nereguli descoperite de corpul de control al primului ministru.

Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban şi fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian sunt acuzaţi de Corpul de Control al premierului că au iniţiat proiectul de refacere a Transalpinei şi au stabilit o modalitate de finanţare pentru plata lucrărilor care a produs statului un prejudiciu de 400 de milioane de lei.

Beneficiara contractului de modernizare a Transalpina a fost firma Romstrade, condusă de controversatul om de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie legate de acest contract.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor