Expert independent: Există forţe politice care vor să blocheze lupta anticorupţie. MCV e necesar
alte articole
Prezent la audierile Comisiei de control bugetar a Parlamentului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie de la Bruxelles, expertul irlandez în domeniul Justiţiei, James Hamilton, a susţinut necesitatea menţinerii MCV în cazul ţării noastre argumentând că există încă forţe politice care vor să blocheze lupta anticorupţie desfăşurată în ultima vreme cu motoarele turate de procurorii DNA.
"S-au văzut multe condamnări de politicieni şi judecători. Încă sunt forţe foarte puternice în societate care vor să inverseze reformele din justiţie. Au fost intervenţii politice la procurori. Există intenţii politice de a bloca anticorupţia, de asta e necesar MCV. Încă mai există lipsă de voinţă din partea unor forţe politice de a combate corupţia foarte serios. Este vorba despre imunitatea politicienilor care trebuie să fie limitată, trebuie regândită", a declarat James Hamilton, citat de Hotnews.ro.
Expertul irlandez şi-a amintit că atunci când a fost ultimă oară în România, ultimele patru cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari fuseseră refuzate.
"Se pare că parlamentarii se apăra unii pe alţii şi chiar împiedică anchetele penale. Dacă n-ar exista MCV, lupta anticorupţie ar fi periclitată. România trebuie să pună în aplicare ultimele recomandări ale Comisiei de la Veneţia în privinţa imunităţii parlamentarilor. Trebuie să se asigure mijloacele pentru ca Parlamentul să se supună deciziilor Curţii Constituţionale. Sunt atacuri asupra judecătorilor din surse politice şi din presă. Activele corupţilor dispar pentru că nu sunt confiscate", a continuat James Hamilton.
Mai mult, expertul pe Justiţie a evidenţiat că Agenţia Naţională de Integritate a introdus un sistem nou pentru a examina conflictul de interes, lucru care trebuie monitorizat cu atenţie în viitor.
"E o lipsă de voinţă politică, nu se vrea alocarea de resurse. Declaraţiile de averi trebuie bine ţintite, pentru ca oamenii care ar putea să fie corupţi să fie ţintiţi", a adăugat acesta.
În opinia lui James Hamilton este important ca DNA să aibă nişte investigatori ai lor pentru că în acest moment se bazează foarte mult pe serviciile de informaţii pentru a primi informaţii.
"Nu e vorba că informaţiile serviciilor de informaţii nu sunt fiabile. Problema este că serviciile secrete nu sunt procurori, dacă află ceva despre o persoană că a făcut ceva greşit, nu au neapărat interesul să o trimită în instanţă, ci să o ţină ca informator", a explicat Hamilton.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.