Laura Florea, preşedinte al Registrului Român de Lobby: ”E nevoie de o reglementare moderată a lobby-ului în România”

Palatul Parlamentului. Conferinţa Naţională cu tema ” Activitatea de Lobby în Spaţiul UE-reglementare versus nereglementare” (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
30.08.2013

Lobby-ista cu ştate vechi explică într-un scurt interviu pentru Epoch Times că e nevoie de ”o reglementare moderată, dar să-i privească pe toţi. Altfel vom ştii doar ce face o mână de oameni, consultanţii, lobby-iştii plătiţi”. Totodată Florea explică ce măsuri de transparentizare a activităţii de lobbying a luat asociaţia pe care o conduce.

Epoch Times: Până la urmă pentru ce pledaţi, reglementare sau nereglementarea activităţii de lobbying?

Nici nu am spus foarte clar în timpul conferinţei. Autoreglementarea este presus de toate. Etica şi deontologia ţin de autoreglementare şi asta interesează cel mai mult societatea. Totuşi nu ne opunem niciodată unei reglementări atâta timp cât ea creează un cadru pentru toţi care desfăşoară activitatea aceasta şi nu doar pentru un număr foarte mic, consultanţii, aşa cum au stabilit toate proiectele legislative de până acum.

Piaţa există şi nu o lege, o reglementare o va creea. Lobby-ul şi tot procesul de influenţare a deciziilor există de când există democraţie şi se cheamă dialog social. Indiferent că vom reglementa sau nu vom reglementa, dialogul social va avea loc întotdeauna. Dacă vrem să fie transparent şi să ştim ce se întâmplă în cadrul lui, atunci trebuie să creăm mecanismele de transparentizare adică consultări transparente, mai bune, nu unele formale. Avem multe legi care consacră dreptul cetăţenilor, societăţii civile şi mediului economic de a-şi spune punctul de vedere în privinţa proiectelor de acte normative. Asta înseamnă transparenţa decizională. Haideţi atunci să facem acest mecanism de dialog social eficient şi real şi o să vedeţi că toată lumea va şti ce se întâmplă în zona aceasta.

Optaţi deci pentru o reglementare moderată? Ce intenţionaţi prin Registrul Român de Lobby?

Da, o reglementare moderată, dar să-i privească pe toţi. Altfel vom ştii doar ce face o mână de oameni, consultanţii, lobby-iştii plătiţi. Există două paliere. Registrul Român de Lobby care are 11 membri, consultanţe. Mai există însă şi Registrul de transparenţă pe care noi l-am iniţiat, dar care acum este sprijinit de mai multe organizaţii unde sunt înregistrate astăzi un număr de 40-50 de organizaţii: ONG-uri, firme de consultanţă, persoane fizice care declară că au activităţi de lobby, de influenţare a politicilor publice şi de advocacy.

Registrul Român de Lobby care are 11 membri, consultanţe. Mai există însă şi Registrul de transparenţă pe care noi l-am iniţiat, dar care acum este sprijinit de mai multe organizaţii unde sunt înregistrate astăzi un număr de 40-50 de organizaţii: ONG-uri, firme de consultanţă, persoane fizice care declară că au activităţi de lobby, de influenţare a politicilor publice şi de advocacy.

Registrul este public şi poate fi consultat. Oricine se poate înscrie online şi poate să-şi publice interesele acolo. Este un exerciţiu de transparenţă iniţiat de noi şi care sperăm să aibă cât mai mulţi aderenţi.

Este influenţat de registrul comun al Parlamentului European şi al Comisiei Europene?

Da, este o replică a registrului de transparenţă european. Trebuie să declare clienţii sau interesele pe care ei le au în politicile publice. În privinţa sumelor de bani cheltuite pe consultanţi sau de cei care se reprezintă pe ei înşişi, este un aspect pe care vrem să-l dezvoltăm. Ne aplecăm asupra lui din perspectiva legislaţiei concurenţei, cu alte cuvinte ne-am dus cu o propunere în acest sens la Consiliul Concurenţei iar acesta urmează să ne spună dacă este în acord cu reglementările concurenţiale dacă noi declarăm sumele de bani pe care le încasăm din activităţile de lobby pe care le facem. Există acest pericol întotdeauna să încalci regulile concurenţei dacă declari prea multe aspecte ale activităţii financiare pe care o desfăşori.

Avem de asemenea o comisie de supraveghere care a prevăzut în regulamentul său de funcţionare sancţiuni pentru nerespectarea codului de conduită. Există mijloacele prin care oricine poate să sesizeze Comisia de supraveghere, care este independentă, fiind formată din membri ai societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor