Expert, despre tarifele impuse UE de către Trump: E un război mondial declanşat de el. Nu îşi dă seama că puşca e întoarsă către el

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
03.04.2025

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat, după anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife comerciale de 20% pentru importurile din UE, că, în condiţiile în care SUA nu reprezintă o piaţă de export semnificativă pentru România, ţara noastră ar trebui să se orienteze înspre înlocuirea fluxurilor comerciale cu americanii cu fluxuri în interiorul UE.

De asemenea, profesorul este de părere că, în cazul în care Bruxelles-ul va impune măsuri reciproce Statelor Unite, produsele care vor fi importate în România din SUA vor fi mai scumpe, însă a precizat că, în acest caz, românii pot opta pentru produse importate din alte ţări unde nu există acest tip de tarife.

Potrivit lui Păun, tarifele vamale anunţate de Trump se vor întoarce în cele din urmă împotriva SUA, fiind convins că ele vor genera consecinţe negative semnificative asupra economiei americane foarte repede.

Jurnalistă: Vedem că Ursula von der Leyen a spus foarte clar că va veni cu nişte contramăsuri. Nu a spus exact, însă a precizat că s-a pregătit deja primul set de măsuri. În cazul în care vom vedea noi taxe vamale, ce putem păţi noi în România?

Cristian Păun: În primul şi în primul rând acest lucru va scumpi tot ceea ce vindem noi în Statele Unite. Vindem anumite lucruri, dar Statele Unite nu este o piaţă de export semnificativă.

La noi cam 70-80% din comerţul exterior al României, dacă se poate numi aşa, este comerţ cu ţările din Uniunea Europeană. Ceea ce putem noi să facem în momentul acesta ar fi această înlocuire a fluxurilor comerciale cu Statele Unite, cu fluxuri comerciale în interiorul Uniunii Europene.

Să nu uităm că Uniunea Europeană pentru noi reprezintă o oportunitate, este o piaţă imensă de vreo 400 de milioane de consumatori. Este o piaţă similară Statelor Unite şi ca nivel de venit şi ca potenţial.

Cred că ar trebui să-l valorificăm şi asta vom face că nu avem altă variantă. Să valorificăm în primul rând mai mult această oportunitate a prezenţei noastre în piaţa unică unde nu avem taxe vamale, nu avem bariere. Pentru că pe asta s-a bazat procesul de integrare. Eliminarea barierelor în calea comerţului cu bunuri, servicii.

Noi încă suntem într-o astfel de zonă de liber schimb. Plus că sunt foarte multe oportunităţi cu partenerii din afara Uniunii Europene, cum ar fi Marea Britanie. De ce să nu încercăm să creştem mai mult comerţul cu ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Canada.

Să desfacem noi rute de comerţ pentru că altfel rămânem în pierdere şi nu trebuie să rămânem în pierdere.

Jurnalistă: Momentan suntem în aşteptarea unui răspuns clar din partea Europei. Rămâne de văzut dacă Comisia va decide să impună taxe pentru importurile din America. Dacă vom vedea nişte măsuri în oglindă, ne putem aştepta la produse mai scumpe pe rafturile magazinelor din România?

Cristian Păun: Da, produsele care vin de acolo vor fi mai scumpe. Dar, repet, şi aici avem o variantă. Foarte probabil vom face ceea ce fac şi americanii. Vom înlocui produsele care vin de acolo cu produse pe care le aducem din alte părţi, am spus Canada, Marea Britanie sau din interiorul Uniunii Europene.

Se vor găsi soluţii. De fapt, ceea ce face astăzi Trump în Statele Unite este echivalentul unei puşti mitraliere pe care el o îndreaptă împotriva tuturor. E un război mondial declanşat de el, doar că ţine puşca asta şi el nu îşi dă seama, puşca e întoarsă către el, cu ţeava către el.

Când trage cu taxele astea vamale în toată lumea, această măsură se va întoarce împotriva Statelor Unite şi eu cred că va genera destul de multe consecinţe negative asupra economiei americane foarte repede, astfel încât oamenii să înceapă să mârâie, să protesteze, pentru că vor plăti un cost imens pentru toate aceste măsuri, fără o logică economică în spate, clar!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor