Musk, Bezos, Zuckerberg au pierdut zeci de miliarde USD după tarifele lui Trump

Averea lui Elon Musk s-a redus cu aproximativ 11 miliarde USD în urma carnagiului care a avut loc pe piaţa bursieră, urmare a dezvăluirii, joi, de către preşedintele Donald Trump a tarifelor vamale. Pierderile lui Musk de la începutul anului 2025 se ridică acum la peste 110 miliarde USD, conform datelor financiare compilate de Bloomberg, care monitorizează averea celor mai bogaţi 500 de oameni din lume.
Musk, CEO al Tesla şi SpaceX, este un aliat politic apropiat şi un finanţator important al lui Trump şi a fost vârful de lance al Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE) în reducerea cheltuielilor federale.
Alţi doi miliardari au suferit pierderi chiar mai mari decât Musk: Preşedintele executiv al Amazon Jeff Bezos şi CEO-ul Meta Mark Zuckerberg.
Bezos a pierdut 15,9 miliarde USD din averea sa personală după anunţarea tarifelor, în timp ce acţiunile Amazon au scăzut brusc, au arătat datele. Zuckerberg a condus lista celor mai mari perdanţi în dolari, cu o scădere de 17,9 miliarde USD, în timp ce acţiunile Meta au fost afectate de vânzare.
Dimensiunea pierderilor de pe piaţa bursieră subliniază nivelul de îngrijorare al investitorilor cu privire la impactul tarifelor asupra economiei. De asemenea, acestea arată cât de mult sunt expuse tarifelor unele dintre cele mai mari şi mai de succes întreprinderi americane la nivel mondial.
Până în prezent, elita oamenilor de afaceri americani a încercat în mare măsură să îi facă curte lui Trump. Dar, în curând, s-ar putea să se confrunte cu el în ceea ce priveşte comerţul, pe măsură ce suportă cea mai mare parte a represaliilor împotriva tarifelor sale peste tot în lume, iar investitorii îi îndeamnă să riposteze.
Tarifele impuse de Trump în ceea ce el a numit „Ziua eliberării” vor vedea o bază de referinţă de 10% aplicată importurilor din aproape toţi principalii parteneri comerciali ai Americii, majoritatea confruntându-se cu o cifră mai mare. Trump spune că aceste tarife sunt „reciproce” faţă de cele cu care se confruntă SUA.
Dar există avertismente că războiul comercial global declanşat de Trump va împinge economia americană şi altele în recesiune, o temere care a lovit pieţele bursiere după ce preşedintele şi-a făcut anunţul joi după-amiază.
Indicele S&P 500 s-a scufundat cu 4,8%, mai mult decât pieţele majore din Asia şi Europa, înregistrând cea mai proastă zi de când pandemia a prăbuşit economia în 2020.
Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.679 de puncte, sau 4 procente, iar Nasdaq Composite s-a prăbuşit cu 6 procente.
Putin a fost cruţat pe pieţele financiare, în timp ce se manifestau temeri cu privire la amestecul potenţial toxic de slăbire a creşterii economice şi de creştere a inflaţiei pe care îl pot crea tarifele. Totul a scăzut, de la ţiţei la acţiunile Big Tech şi la valoarea dolarului american în raport cu alte valute.
Unele dintre cele mai grave lovituri au afectat companiile americane mai mici, iar indicele Russell 2000 al acţiunilor mai mici a scăzut cu 6,6 %, situându-se cu peste 20% sub nivelul său record.
Chiar şi aurul, care atinsese recent niveluri record, a scăzut, investitorii căutând ceva mai sigur de deţinut.
Preşedintele Trump le-a spus reporterilor de la Casa Albă despre prăbuşirea pieţelor bursiere: „Pieţele vor creşte, acţiunile vor creşte, ţara va creşte... Cred că lucrurile merg foarte bine”.
David Bahnsen, director de investiţii la The Bahnsen Group, a declarat pentru Reuters: „Dacă actuala serie de tarife se menţine, o recesiune în al doilea sau al treilea trimestru este foarte posibilă, de asemenea o piaţă în scădere. Întrebarea este dacă preşedintele Trump caută un fel de rampă de lansare pentru aceste politici dacă şi când vom asista la o scădere a pieţei bursiere.”
Acţiunile au continuat să scadă vineri în Europa şi Asia, pieţele reacţionând puternic în timp ce investitorii cântăresc costurile potenţiale ale ultimului set de tarife al lui Trump.