Academia de Advocacy: Încrederea bilaterală, o necesitate în dialogul social

Audierea publică virtuală a înlăturat barierele geografice şi a redus din costuri.

Lipsa interesului politicienilor şi neîncrederea societăţii civile sunt principalele obstacole în ceea ce priveşte dialogul social autentic, o arată un raport realizat de Academia de Advocacy, în urma unei audieri publice virtuale, prima organizată în mediul online.

Audierea a avut loc în 31 mai 2013, concomitent în 5 mari oraşe ale ţării, în Constanţa, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş şi Bucureşti, fiind o premieră naţională în mediul online. Astfel s-a reuşit înlăturarea barierelor de timp şi geografice şi reducerea costurilor, facilitând astfel accesul larg al oricărei persoane interesate să îşi exprime punctul de vedere.

Principalele obstacole ale unui dialog civic şi social real în România se datorează lipsei interesului politicienilor pentru un dialog social autentic, neîncrederea societăţii civile, în general şi a partenerilor sociali, în special, în clasa politică.

În ideea surmontării obstacolelor, majoritatea opiniilor a apreciat necesitatea reprezentativităţii şi legitimităţii partenerilor în dialog şi adoptarea unui cadru de reglementare a activităţii de lobby, care ar contribui la eliminarea corupţiei şi creşterea transparenţei actului decizional, existând, totuşi, şi opinii care au apreciat existenţa unei legislaţii în vigoare acoperitoare.

Conform procedurii, Comisia de Experţi a audierii publice a analizat şi sintetizat cca. 800 de opinii scrise colectate, din toate regiunile de dezvoltare ale ţării, respectiv din 85% dintre judeţele ţării.

87,5% dintre opiniile scrise colectate la Comisia de Iniţiere au provenit de la reprezentanţi ai societăţii civile, iar 12,5%, din partea decidenţilor.

În urma audierii, comisia recomandă Guvernului şi Ministerelor consultarea reală a partenerilor, pentru a creşte puterea de negociere în dialog şi de mobilizare la bază membrilor organizaţiilor în acţiuni comune.