Lobby la eurodeputaţi: SCOATEŢI FRACTURAREA DIN EUROPA!

În ciuda unui lobby puternic al industriei de petrol şi gaze, Comisia pentru mediu a Uniunii Europene a votat pe 11 iulie pentru consolidarea propunerilor de modificare a Directivei UE privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM).
Lobby la deputaţi: SCOATEŢI FRACTURAREA DIN EUROPA! (Fracking Free Ireland)
Gela Lazăr
14.07.2013

În ciuda unui lobby puternic al industriei de petrol şi gaze, Comisia pentru mediu a Uniunii Europene a votat pe 11 iulie pentru consolidarea propunerilor de modificare a Directivei UE privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM). Potrivit Biroului pentru Mediu al UE "acest vot va extinde domeniul de aplicare al directivei, înlătură unele lacune care au permis dezvoltatorilor să evite o EIM, prevede monitorizarea proiectelor în toate fazele proiectului, inclusiv fazele de post-închidere, solicită evaluarea de proiecte alternative relevante şi include prevederi pentru o mai bună informare şi o participare semnificativă a publicului".

Textul adoptat cuprinde în mod explicit "utilizarea de măsuri provizorii pentru a asigura că proiectul nu va începe înaintea finalizării procesului de revizuire".

Exploatarea gazelor de şist este acum inclusă în Anexa I a Directivei, "indiferent de cantitatea extrasă", făcând astfel ca evaluarea impactului asupra mediului să fie obligatorie pentru proiecte de orice dimensiune. Votul sprijină, de asemenea, consolidarea dispoziţiilor pentru relevarea impactului asupra subteranelor şi a subsolului.

Votul a trecut cu 51 pentru şi 18 contra, un indiciu puternic al puterii campaniei de lobby dusă de grupurile de mediu din Europa.

Un alt amendament propus este pentru ca evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului să se aplice tuturor proiectelor de gaze neconvenţionale, indiferent de cantitatea de gaz produsă. Industria de petrol şi gaze a făcut lobby din greu împotriva includerii acestui amendament, întrucât obligativitatea evaluării impactului asupra mediului ar însemna cheltuieli mai mari şi ar întârzia planurile lor de fracturare. În Austria, o EIM obligatorie a determinat compania OMV care planificase fracturarea acolo, să-şi retragă planurile pe motive economice.

Succesul votului a fost poate datorat în mare parte mobilizării pe diverse căi, inclusiv prin reţelele de socializare, a populaţiei ţărilor Europei spre a-şi contacta deputaţii membrii ai Parlamentului European, pentru a le cere să voteze în favoarea acestui amendament.

A fost pusă pe net la dispoziţia cetăţenilor o scrisoare şablon, împreună cu adrese de e-mail ale deputaţilor şi recomandările necesare.

"Cele mai eficiente mijloace pentru a face lobby la deputaţi este de a-i întâlni în persoană. Deputaţii europeni lucrează la Bruxelles în timpul săptămânii, dar revin la circumscripţiile lor pentru week-end, de obicei, în zilele de joi. Contactaţi europarlamentarul dumneavoastră astăzi pentru a face o programare pentru a discuta despre votul din 11 iulie! Faceţi clar pentru ei faptul că, dacă nu vor vota în favoarea acestui amendament, nu vor avea votul vostru la alegerile europene de anul viitor."

Printre organizatorii activităţii de lobby la deputaţii din Parlamentul Uniunii Europene este Antoine Simon Economic Justice Programme Extractive Industries Campaigner de la Friends of the Earth Europe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor