Laura Codruţ Kovesi: Dosarul Microsoft s-a derulat în colaborare strânsă cu SRI, nu cu FBI
alte articole
Procurorul General al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţ Kovesi, a afirmat joi, într-un interviu pentru Ziare.com, că ancheta marelui dosar de corupţie Microsoft s-a derulat în cooperare foarte strânsă cu SRI, adăugând că ”nu a fost o anchetă coordonată de autorităţi sau de o agenţie străină”.
Întrebată dacă instituţia anticorupţie a beneficiat de sprijinul FBI pe parcursul anchetei pentru dosarul Microsoft, Kovesi a precizat că ”în acest dosar au fost primite mai multe denunţuri, au fost şi sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI”.
Însă au existat ”activităţi de cooperare cu diverse agenţii de pe teritoriul Statelor Unite, şi în special, cu compania Microsoft”, care au furnizat multe informaţii utile de-a lungul anchetei.
Procurorul şef a explicat că ”putem spune că este o anchetă internaţională”, dar principalele ”activităţi de sesizare din oficiu şi administrare a probelor au fost făcute de DNA în cooperare cu SRI”.
Pe parcursul colectării de informaţii în dosarul Microsoft, care include şi aşa numitul dosarul EADS, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al Statelor Unite nu a făcut ”o sesizare oficială, nu a transmis informaţii oficiale în această anchetă”, dar este posibil să fi oferit informaţii tangenţiale utile cauzei, a adăugat aceasta.
DNA a colaborat strâns cu SRI
Întrebată care este relaţia exactă dintre DNA şi Serviciul Român de Informaţii, Kovesi a explicat că relaţia dintre cele două este ”una instituţională, bazată pe prevederile legale, de cooperare foarte bună”, SRI fiind ”principalul partener al instituţiei anticorupţie”.
”Nu e o ruşine să colaborezi cu o instituţie a statului, e o ruşine să colaborezi cu infractorii. Faptul că avem o cooperare bună şi eficientă, care se vede din dosarele finalizate, este un lucru bun pentru România”, a subliniat acesta.
Pe fondul acuzaţiile potrivit cărora SRI s-ar implica în politică, procurorul general a subliniat că ar trebuie să ”existe suspiciuni când procurorii colaborează cu politicienii şi infractorii, nu când colaborăm cu o instituţie a statului reformată şi profesionistă”.
Procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie anchetează în dosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft, care a zguduit scena politică românească, nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi primit drept mită sume semnificative de bani pentru a favoriza mai multe firme în vederea obţinerii de contracte cu statul.