Dosarul Microsoft. Ecaterina Andronescu şi "Miki Şpagă", lăsaţi fără imunitate de Senat
alte articole
UPDATE - Senatul a avizat şi începerea urmăririi penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.
În acest sens, 77 de senatori au votat "pentru" încuvinţarea cererii parchetului, 51 "împotrivă", iar un vot a fost anulat.
***
Procurorii anticorupţie pot începe urmărirea penală a senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în megadosarul de corupţie Microsoft, potrivit unei decizii luate miercuri de Senat.
Ajunsă în plen, cererea de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele Ecaterinei Andronescu a fost supusă votului, după ce cu o zi în urmă primise aviz pozitiv de la Comisia Juridică a Senatului.
Potrivit Mediafax, din cei 168 de senatori prezenţi în sală, doar 135 au votat. Dintre aceştia, 72 de senatori au votat "pentru" ridicarea imunităţii fostului ministru al Educaţiei, şi 62 "împotrivă", în timp ce un vot a fost anulat.
Ecaterina Andronescu le-a transmis colegilor senatori că se va bate pentru a-şi dovedi nevinovăţia în justiţie şi i-a rugat pe aceştia să nu "îşi piardă încrederea în onestitatea sa".
"Cred că Justiţia din România trebuie să facă dreptate celor care nu pot fi dovediţi faptic că sunt vinovaţi de infracţiunile menţionate în referatul pe care DNA l-a trimis către Comisia juridică. (...) Numele meu nu avea ce căuta în dosarul numit licenţele Microsoft", a declarat fostul ministru, adăugând că licenţele s-au cumpărat în perioadele în care ea nu eram ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.
Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul.
Este vorba despre senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.