Curtea Supremă a decis: Deputatul PC, Ion Diniţă, plasat sub control judiciar
alte articole
Deputatul PC, Ion Diniţă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul "baronului" de Braşov, Aristotel Căncescu, va fi plasat sub control judiciar, au decis joi magistraţii Curţii Supreme, respingând astfel cererea de arest preventiv înaintată de procurori. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.
"Consider că a reuşit să demonteze absolut toate afirmaţiile. Sunt doar simple afirmaţii. N-am văzut să se prezinte fapte penale. Sunt fapte comerciale, nici nu avea vreo funcţie publică la acel moment. Susţinerile sunt la nivel de afirmaţii, nu se justifică prin probe, sunt contracte care au fost rezultatul unor proceduri de licitaţie, decurse în mod legal, în faţa unor comisii. Ceea ce este important este că nu i s-a reproşat vreo încălcare a vreunei dispoziţii legale cu privire la atribuirea acestor contracte. Nu am văzut nimic penal", şi-a apărat clientul avocatul deputatului, Gheorghiţă Mateuţ, la ieşirea de la ICCJ, potrivit Realitatea.net.
Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, considerat cel mai bogat preşedinte de consiliu judeţean din ţară.
Potrivit procurorilor anticorupţie, firma SC Gotic SA a deputatului Diniţă era una dintre firmele "de casă" ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov iar în urma plăţilor nelegale făcute de CJ Braşov firmei deputatului ar fi rezultat un prejudiciu de peste 7,6 milioane de euro.
Conform procurorilor DNA, cercetarea în stare de libertate a deputatului Diniţă prezintă pericol pentru ordinea publică, "pericol derivat din modalitatea şi împrejurările săvârşirii infracţiunilor, întinderea în timp a activităţii infracţionale, urmarea produsă (consecinţe deosebit de grave) şi calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracţională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane, având funcţii de demnitate publică, înţeleg să îşi exercite funcţia."
Mai mult, lăsarea în libertate a acestuia, ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influenţării martorilor/suspecţilor, dovadă fiind calitatea acestuia, au susţinut procurorii DNA în motivarea cererii de arestare preventivă a deputatului PC.