"Există temeri că nu vom avea alternative nici la anul" - expert moldovean despre gazoductul Iaşi-Ungheni

Au trecut aproape trei luni de zile de la inaugurarea gazoductului Iaşi Ungheni dar prin el nu a curs nici măcar o picătură de gaz şi există temeri că nu la fel va fi şi la anul, a declarat joi jurnalistul şi expertul în energie Ioan Preaşcă din Republica Moldova, în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate energetică în zona Mării Negre, susţinute la Palatul Parlamentului.
(STR / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.11.2014

Au trecut aproape trei luni de zile de la inaugurarea gazoductului Iaşi Ungheni dar prin el nu a curs nici măcar o picătură de gaz şi există temeri că va fi la fel şi la anul, a declarat joi jurnalistul şi expertul în energie Ioan Preaşcă din Republica Moldova, în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate energetică în zona Mării Negre, organizată la Bucureşti, în Palatul Parlamentului.

"Proiectul Iaşi Ungheni este declaraţia de independenţa a Republicii Moldova faţă de Rusia, (...) Au trecut atâtea luni dar nicio picătură de gaz nu a trecut prin acest gazoduct. În societate se pune deja întrebarea când vom avea alternative la Gazprom şi există temeri că nu vom avea alternative nici la anul.", a expus Preaşcă, jurnalist şi expert în energie, temerile moldovenilor de peste Prut.

"Există temeri că Rusia încearcă să blocheze, submineze acest proiect şi această declaraţie de independenţa energetică să nu fie o chestie reala.", a mai adăugat Preaşcă, reamintind că Moldova, spre deosebire de alte ţări din regiune este dependentă 100% de gazul rusesc iar gazoductul era preceput că o poartă spre reducerea acestei dependenţe.

"Speranţa cea mare este în UE şi chiar gazoductul a fost făcut graţie UE. Dacă conducerea ţării noastre nu era împinsă din urmă de UE, de comisia europeană nici acest proiect nu era construit" a mai declarat expertul moldovean, reproşând autorităţilor de la Chişinău că trebuiesc împinse de la spate în timp ce Moldova rămâne la mâna Rusiei pentru securitate energetică.

Reamintim că în 2011, Comisia Europeană (CE) a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro pentru diversificare energetică şi conectarea la piaţa energetică UE, precum şi pentru promovarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Potrivit gândul, programul face parte dintre cele cinci operaţiuni UE de susţinere financiară a Republicii Moldova, în valoare totală de peste 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei moldoveneşti.

Construcţia gazoductului Iaşi Ungheni a început în 27 august 2013 şi a fost finalizată în iulie 2014, pentru că pe 27 august a.c. premierul român Victor Ponta şi cel moldovean să o inaugureze cu mare fast. Pentru ca proiectul să contribuie cu adevărat la reducerea dependenţei Moldovei de ruşi, vitală în contextul tensiunilor din Ucraina, UE a alocat suplimentar 10 milioane de euro Republicii Moldova pentru pentru extinderea gazoductului cu tronsonul Ungheni-Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor