Laszlo Tokes reprezintă România ...

Parlamentul României, în imagine, Sorin Ilieşiu şi Gabriele Vrânceanu Firea Pandele
Parlamentul României, în imagine, Sorin Ilieşiu şi Gabriele Vrânceanu Firea Pandele (Epoch Times România)

Senatorul PNL de Sibiu, Sorin Ilieşiu, este adeptul comunicatelor de presă/ scrisori deschise, pentru a-şi comunica nemulţumirile. Ultima scrisoare deschisă îi este adresată dlui. Laszlo Tokes şi este legată de ideile şi desele manifestări pe scena politică, care nu concordă cu poziţia ocupată de acesta, aceea de membru al Parlamentului European din partea României dar şi de vicepreşedinte al acestuia, promovat de europarlamentari români.

De această data, Sorin Ilieşiu se adresează şi dlui Martin Schulz, preşedinte al Parlamentului European, pentru ca prin intermediul său, să se facă auzit la nivelui Uniunii Europene.

Vă prezint , mai jos, scrisoarea adresată de senatorul Sorin Ilieşiu:

“Scrisoare deschisă către dl Laszlo Tokes, membru al Parlamentului European

Bucureşti, 26 August 2013

În atenţia domnului Martin Schulz, preşedinte al Parlamentului European

Domnule Laszlo Tokes,

Mulţi dintre cetăţenii români şi numeroşi politicieni în frunte cu premierul României Victor Ponta, cu preşedintele Senatului Crin Antonescu şi cu ministrul de externe Titus Corlăţeanu, consideră pe bună dreptate că unele dintre declaraţiile dvs calcă în picioare primul articol al Constituţiei ţării noastre care afirma că 'România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil' -, precum şi că aceste declaraţii incită la ură interetnică, la contestarea tratatelor internaţionale (semnate inclusiv de Ungaria) şi provoacă cetăţenii români de etnie maghiară să acţioneze împotriva statului român unitar.

Domnule Tokes, dacă acuzaţiile de mai sus nu au legătură cu realitatea şi dacă de fapt doriţi o adevărată reconciliere româno-maghiară în cadrul Uniunii Europene, se impune să declaraţi public şi de urgenţă următoarele:

(1) Eu, Laszlo Tokes, cetăţean român distins cu Ordinul 'Steaua României' în grad de cavaler, membru al Parlamentului European din partea României (promovat ca vicepreşedinte al acestuia inclusiv de către europarlamentari români), am datoria de onoare să afirm că reconcilierea şi coabitarea maghiaro-română trebuie să aibă la temelie legitimitatea, moralitatea, adevărul şi corectitudinea. De asemenea, am datoria de onoare să afirm că acum, în secolul XXI, noile relaţii dintre Ungaria şi România trebuie să fie compatibile cu noul lor statut de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

(2) Recunosc dreptul României asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947 şi dezaprob declaraţiile care contestă acest drept, regretând inclusiv unele dintre declaraţiile mele, ca de exemplu cea din 15 Martie 2011: 'La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea naţiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit şi momentul înfăptuirii unităţii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiară în Uniunea Europeană'.

(3) Regret şi dezavuez masacrele antiromâneşti cu mii de victime, precum şi cele antievreieşti, înfăptuite în Transilvania în 1940-1944 de către autorităţi maghiare horthyste din armată, poliţie şi jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizaţii maghiare şovine şi cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare din Transilvania. Regret şi dezavuez, de asemenea, masacrele antimaghiare cu zeci de victime, comise în 1944 în Transilvania, ca represalii, de o organizaţie paramilitară română.

Domnule Tokes,

Dacă nu veţi declara public şi de urgenţă cele de mai sus, trebuie să aveţi demnitatea să renunţaţi imediat la cetăţenia română, la Ordinul 'Steaua României', la calitatea de membru al Parlamentului European din partea României şi la funcţia de vicepreşedinte al acestuia în care aţi fost promovat de europarlamentari români.

Bucureşti, 26 August 2013

Sorin Ilieşiu - senator PNL de Sibiu”

In ultima sa apariţie, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud" şi ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională".

Reacţia premierului Victor Ponta fost manifestată prin solicitarea adesată preşedintelui Traian Băsescu, de retragere a ordinului Steaua României pentru europarlamentarul Lazslo Tokes.

Administraţia Prezidenţială, luând act atât de declaraţia lui Laszlo Tokes dar şi de cererea premierului a declarat că "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ia notă de iniţiativa prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii; singura soluţie de retragere a Ordinului Naţional „Steaua României” - în grad de Cavaler acordat domnului Tokes Laszlo este cea prevăzută în HG 1511/2005, şi anume ca unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României" se arată în comunicat.

"În temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea consiliilor de onoare ale ordinelor naţionale „Steaua României”, „Serviciul Credincios” şi „Pentru Merit”, „cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le consideră dezonorante comise de alţi cavaleri ai respectivului ordin şi care aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea Ordinului”; menţionăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Naţional „Steaua României”, deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a acestei decoraţii",se mai arată în comunicat.

Amintim că, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Mai are dreptul Adrian Năstase să aibă Ordineul?

Printre membrii se numără şi Adrian Năstase, decorat cu Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde prin condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate şi pentru fapte dezonorante, altele decât cele prin condamnare care aduc prejudicii morale membrilor ordinului", se arată în Legea 29/2000, la art.52.

Preşedintele României este cel care emite decretele prin care sunt decorate diverse personalităţi ale vieţii publice şi tot acesta semnează şi decretul de retragere a unei decoraţii. Legea nu prevede un termen în care şeful statului trebuie să ia asemenea decizii şi nici nu îl obligă în vreun fel.

O situaţie similară a fost inregistrată în 2007, când, preşedintele Traian Băsescu i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. Decizia a fost luată la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României, motivul invocat a fost scandalul făcut de Vadim în parlament la şedinţa în care a fost condamnat comunismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne