Circ de vară. Disputa Tokes - PSD continuă: Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie
alte articole
Laszlo Tokes, europarlamentarul care i-a cerut recent premierului Ungariei "protectorat pentru Transilvania", i-a transmis premierului României Victor Ponta, după reacţia acestuia din urmă la declaraţiile sale, că ardelenii s-au "săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie".
Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, să construiască un sistem de cooperare naţională şi să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. În opinia lui Tokes, trebuie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că “secuimea are un steag”, şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe “pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.
Premierul Victor Ponta a criticat, marţi, declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, protectorat din partea Budapestei pentru Transilvania: “Declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes nu sunt doar insultătoare, ci chiar penale şi ar fi trebuit sancţionate şi de preşedintele Traian Băsescu dacă România ar fi avut un preşedinte”.
Drept răspuns Laszlo Tokes a răspuns la reacţia lui Victor Ponta printr-un comunicat de presă, prin care susţinea că "Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional".
"Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei. Iar în ceea ce priveşte ideea independenţei, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional. Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - ca, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. După ce au dus ţara în faliment, acum încearcă să dreagă busuiocul cu credite externe şi minciuni politice", a declarat Tokes.
"În calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal, cer să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere. Nota de plată pentru aceste comportamente, însă, ne revine tot nouă, cetăţenilor contribuabili ai României", a adăugat europarlamentarul.
Valentin Stan, analist politic şi jurnalist român, profesor doctor la Facultatea de istorie de la Universitatea din Bucureşti, întrebat marţi la un post de televiziune ce opinie are în legătură cu acest subiect, a precizat că nu ar trebui să se dea foarte mare atenţie declaraţiilor lui Laszlo Tokes şi că inflamarea informaţiilor conduce la aţâţarea cetăţenilor.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, săptămâna trecută, că problematica minorităţii maghiare din România este una care priveşte democraţia şi statul de drept şi că Guvernul ungar va sprijini doleanţele maghiarilor din Transilvania, aşa cum este obligat prin Constituţie.
Drept răspuns, Adrian Năstase vrea ”îngheţarea” relaţiilor cu Parlamentul maghiar”. Cred că ar fi nevoie de o reacţie a Parlamentului României, prin care să se constate acest gest neamical şi să se decidă “îngheţarea” acţiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale “grupului de prietenie”), până la revenirea situaţiei la normalitate. Fără alte comentarii”.