Tokes acuză România de dictatură

Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Europarlamentarul Laszlo Tokes, autor al unor declaraţii inflamatorii despre "autonomia ţinutului secuiesc" şi necesitatea "unui protectorat ungar" pentru Transilvania, a calificat propunerea de a i se retrage ordinul "Steaua României" care i-a fost acordat de statul român acum patru ani, drept "o încercare de a-l lipsi de libertatea de exprimare", informează agenţia MTI.

"Incitarea a început să aibă efect, România prezintă unele semne de dictatură.(..). Această propunere mi-a rănit demnitatea umană", a declarat Tokes mass-media publice ungare vineri.

O serie de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate au cerut vineri ca lui Tokes să i se retragă ordinul Steaua României primit cu ocazia celei de a 20-a aniversări a revoltei de la Timişoara, după ce politicianul care, de altfel, reprezintă România în parlamentul de la Bruxelles, i-a cerut premierului Ungariei, Victor Orban, în declaraţia de închidere a universităţii de vară a românilor ce trăiesc în străinătate de la Izvoru Mureşului, sprijin pentru "autonomia ţinutului secuiesc" şi protectorat maghiar: "Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", i s-a adresat Laszlo Tokes lui Viktor Orban.

Declaraţiile lui Tokes au fost sancţionate şi de autorităţile statului român, inclusiv de preşedintele Traian Băsescu care declara, luni, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne