Crin Antonescu: "Traian Băsescu a permis transformarea Transilvaniei într-un poligon de luptă electorală al Ungariei" (video)

Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.08.2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut marţi o conferinţă de presă în care l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că a permis ca Transilvania să se transforme "într-un poligon de luptă electorală" al Ungariei, pentru a obţine câteva "puncte electorale" în plus.

Crin Antonescu a declarat acest lucru în contextul declaraţiilor recente ale preşedintelui partidului Jobbik, Vona Gabor, care a precizat sâmbătă la Joseni, că partidul său se va angaja în apărarea drepturilor şi intereselor maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

”Intervenţia mea de azi se leagă de un singur subiect - declaraţiile recente ale unor oameni politici din Ungaria pe teritoriul României şi răspunsul lui Traian Băsescu de ieri (luni -n.r.). Nu sunt aici ca să polemizez cu toate invenţiile de vară ale domnului Băsescu. Acest subiect e unul major, tratat într-unul minor.

Domnul Vona Gabor, liderul Jobbik, un partid deja binecunoscut şi clasat în mediile politice europene ca un partid extremist, cu un discurs izolat dar care ne aduce aminte de trista perioadă a anilor 40, cu conţinut explicit xenofob, extremist, rasist, antisemit, ultranaţionalist, liderul partidului recidivează în privinţa României şi face declaraţii inacceptabile.

Salut reacţia Ministerului Afacerilor Externe (MAE), promptă, clară, echilibrată şi suficientă pentru ce înseamnă domnul Gabor. Salut în mod special declaraţia preşedintelui UDMR, impecabilă, care arată (...) că UDMR reprezintă responsabil şi singular interesele comunităţii maghiare din România.

Ceea ce s-a întâmplat cu liderul Jobbik e un lucru inacceptabil, dar nu e cel mai grav lucru. În decursul ultimilor ani, am avut atitudini, gesturi, declaraţii ale premierului Ungariei, ale preşedintelui Parlamentului maghiar, ale unor responsabili importanţi ai guvernului maghiar, declaraţii mult mai grave, veneau din partea unor oameni cu maximă responsabilitate în Ungaria. Acum, punând la punct şi taxând aşa cum MAE şi liderul UDMR au făcut-o, declaraţiile aberante şi inacceptabile ale liderului Jobbik, să vedem cum s-a ajuns aici.

Cauza e simplă - apropierea alegerilor din Ungaria şi faptul că de câţiva ani buni Transilvania a fost consacrată ca poligon pentru lupta politică din Ungaria. În mod decisiv s-a ajuns aici pentru că şeful statului român, care spune că a lăsat să vadă până unde merg lucrurile, a încurajat din raţiuni politice interne acest lucru. L-a încurajat atunci când nemulţumit prin 2007 că UDMR nu i se aliniază a susţinut sub diferite forme, înfiriparea unor formaţiuni extremiste în comunitatea maghiară din România, de tipul celei conduse de domnul Tokes.

A încurajat această situaţie atunci când dl Tokes Laszlo, europarlamentar român, a fost pus de Viktor Orban, vicepreşedinte al Parlamentului European cu acceptul parlamentărilor PDL şi cu lobbyul explicit al şefului statului român pentru admiterea dl Tokes.

Când în acel moment din opoziţie noi am spus că nu e normal că domnul Orban să desemneze un europarlamentar pe numele Ungariei în fruntea PE am fost taxaţi extrem de sever, agresiv, de Traian Băsescu şi de domnul iluminat Cristian Preda, că suntem şovini, ultranaţionalişti.

Când Băsescu a ajuns în situaţia fără precedent de a mulţumi public premierului altei ţări pentru alegerea sa ca preşedinte în România s-a creat un precedent şi un ascendent pentru ca şi domnul Orban şi toţi ceilalţi oficiali maghiari să facă poligon electoral unguresc din România. Băsescu este singurul şef de stat român care a mulţumit public, fizic, între Viktor Orban şi Tokes, că a fost ales preşedintele României. I-a mulţumit premierului altei ţări.

Când domnul Orban făcea recomandări unor alegători români, ca cetăţenie, cum să stea în casă la referendum era un lucru inacceptabil. Traian Băsescu nu zicea nimic, în afară de 'mulţumesc'.

În iulie, dl Viktor Orban e pus în discuţie în PE şi se pune în discuţie o rezoluţie care atrage atenţia asupra derapajelor care se petrec acolo. Acestei rezoluţii i se împotrivesc eurodeputaţii PPE, cu vreo 30 de excepţii, dintre care niciuna românească. Toţi europarlamentarii PDL au votat pentru Viktor Orban.

Toate aceste lucruri au făcut ca declaraţiile inacceptabile ale liderului Jobbik să fie ceva curent, obişnuit. Când domnul Băsescu, deodată, declanşează de la Joseni sau Tuşnad (Izvorul Mureşului - n.r.) cruciada împotrivă Budapestei, asta e ridicol. E o atitudine provincială, politicianistă şi electoralistă. Pe cine doreşte să păcălească, e simplu, pe cine o mai putea păcăli în România. Nu e nevoie de nicio cruciadă împotrivă Budapestei. Nu se poate asumă vreun un lidership de la Joseni, ci de la Bruxelles.

A ridicat vreodată vreo problemă la Bruxelles că Viktor Orban vorbeşte lucruri nepotrivite? A ridicat problema aceasta într-un dialog bilateral cu Orban? Nu. O ridică la Joseni, nu pentru cei din Ungaria, care trebuie să-şi ia seama că nu se poate proceda aşa cu un vecin, ci pentru câţi electori mai găseşte tovarăşi pe toamnă în România.

Trebuie să înţelegem un singur lucru: Ne batem în politică internă, polemizăm în politică internă, dar nu ne putem permite, dacă avem o minimă responsabilitate pentru interesele României, să aducem politică externă în această zonă a jocului electoral. Pentru câteva puncte electorale, Traian Băsescu a permis, a cauţionat transformarea Transilvaniei într-un poligon de luptă electorală.

România lui Traian Băsescu nu are cum să conducă ceva împotrivă cuiva, pentru că, deşi cu atâtea probleme, din ce în ce mai contestat, criticat, Viktor Orban continuă să fie un lider care în Europa vorbeşte apăsat, în timp ce Traian Băsescu a făcut din România un membru al UE ţinut la colţ, cum nu e Ungaria. Un membru al UE monitorizat la nesfârşit, sine die, fără criterii, aşa cum nu e Ungaria, un membru pus mereu în discuţie, pus mereu să stea în picioare în vreme ce alţii stau jos. Asta a făcut Traian Băsescu cu România şi de asta nu are cum să declare că asumă vreun lidership.

România are nevoie de lideri credibili, serioşi, care să facă politică externă pe baza interesului naţional, pe termen lung, cu seriozitate. Politica externă nu se face cu declaraţii de război, ofensive, de punere la punct a cuiva. Asta e provincialism, marginalitate, caricatură. România merită să se comporte serios, să fie tratată serios, să nu mai fie victima alegerilor din alte ţări.

Nu e nevoie de vreo cruciadă împotriva Budapestei, ci să fim constanţi, serioşi, fermi, să nu punem naşte procente în alegeri interne deasupra interesului naţional, a prestigiului naţional.

Închei cu speranţa că peste cinci ani, în 2018, când vom sărbători un secol de la întregirea României, România va fi reprezentată demn, constant, prestigios, ca în anii care ne mai despart de acest moment politicile autorităţilor române vor face ca în această ţară toţi cetăţenii să trăiască ceva mai bine, mai civilizat.

De asta avem nevoie, asta sper, şi nu momente caraghioase de vară de la Joseni (Izvorul Mureşului - n.r.)”.

Întrebările jurnaliştilor:

Î: Intervenţia dl Băsescu se justifică?

R: În registrul politicii externe, nu era nevoie de nicio intervenţie a lui Traian Băsescu. Intervenţiile oficiale se fac altfel, în alte locuri, îmbrăcat altfel, în alt context. Dl Băsescu nu s-a adresat autorităţilor de la Budapesta, vrea să îi pună la punct, dar nu li s-a adresat încă. El s-a adresat ca într-un mic miting electoral cetăţenilor români scandalizaţi de declaraţiile obraznice ale unor politicieni maghiari. Ca atitudine de politică externă, eu nu cunosc nicio reacţie.

Î: V-aţi întâlnit cu dl Ponta? Subiectul Ovidiu Silaghi?

R: De câte ori am ocazia să mă întâlnesc cu domnul Ponta o fac cu plăcere, e una dintre cele mai plăcute întâlniri ale mele. Am comunicat telefonic, eram la mari distanţe geografice, sper că azi să ne şi întâlnim. Nu ştiu să existe un subiect Silaghi. E propunerea PNL, la Cotroceni se aşteaptă nu ştiu ce, nu avem intenţia să revenim.

Î: De ce aveţi reacţia la trei zile de la declaraţii?

R: Instituţia unde lucrez eu, Senatul, nu e în activitate, e în vacanţă parlamentară. Eu consider că rolul nostru, al celor care facem politică, nu e acela de a oferi în permanenţă un duel al declaraţiilor şi comentariilor. Nu fac comentarii de pe plajă, nu povestesc cât am slăbit sau dacă m-am îngrăşat. În ce priveşte relaţiile României cu Ungaria, comunitatea maghiară din România, situaţia şi rolul României mi se pare o temă majoră la care trebuie răspuns când ai ceva de spus.

Î: În ceea ce priveşte problemă aleşilor locali şi protestul anunţat de aceştia pe legea Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ce are în vedere PNL?

R: Acum vreo două luni de la o şedinţa a PNL au ieşit înregistrări în integrum, oferite publicului larg. Acolo, s-a pus această problemă. Nu s-a pus nicio secundă problemă presiunii asupra ANI. Când PDL avea foarte mulţi primari, mulţi dintre ei în aceleaşi situaţii. ANI nu a sesizat chestiunea. Ce plăcut e pentru ANI să pigulească aşa câte unul, Klaus Johannis, Nicuşor Constantinescu.

Nu s-a discutat de presiuni, ci de o clarificare la nivel legislativ. Oamenii ăştia nu vor să încalce legea, au fost în situaţia de a intra ca reprezentanţi ai administraţiei locale în aceste consilii. Ceea ce cer primarii, şi eu o susţin, e să se facă o clarificare de natură legislativă.

Am să discut cu premierul, dar nu e deloc adevărat şi resping categoric că 1.000 de baroni bandiţi, vin în răscoală asupra lui Victor Ponta, a mea, şi vor că justiţia să-i ocolească. Cred că această clarificare trebuie adusă.

Î: Cum vedeţi raportul consiliului Fiscal?

R: Nu vreau să evit subiectul, dar am rugat să separăm subiectul pentru care v-am invitat. Despre acest subiect, FMI, taxe şi impozite, tot ce s-a vorbit, vorbim pe larg la sfârşitul lunii, când PNL are şi reuniunea forurilor, şi când agendă economică a guvernului va fi un punct esenţial.

Î: Ar trebui declarat liderul Jobbik indezirabil?

R: Da, numai că mai avem o problemă. Dl Tokes Laszlo. Chiar dacă am adoptat de fiecare data poziţii ferme, clare faţă de declaraţiile sale, nu am avut niciodată o atitudine isterică în raport cu dl Tokes, nu am încercat să contribui la diabolizarea acestei persoane. Nu am pus în discuţie şi nu am protestat când dl Tokes, în ciuda lungii sale cariere antiromâneşti, a fost decorat de dl Băsescu, pentru rolul sau la revoluţia din 1989.

Cred însă că înainte de a-şi pune problemă dacă mai merită sau nu cetăţenia română, cred că un gest care să amendeze atitudinea statornic şi revoltător antiromânească a acestui cetăţean român ar fi măcar retragerea înaltei distincţii primite. Cu dl Vona Gabor, vine, vorbeşte, pleacă...nu înseamnă nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor