La trei zile după venirea Victoriei Nuland la Bucureşti, Mihnea Motoc se duce la NATO

Ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, s-a întâlnit luni, la Bucureşti, cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland. Joi, Motoc se va întâlni, la sediul NATO, cu secretarul general al NATO
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg se va întâlni cu Ministrul Apărării al României, Mihnea Motoc Ioan, joi, 21 ianuarie 2016, la sediul NATO, potrivit unui comunicat de presă, remis Epoch Times.

Vizita survine în contextul în care Mihnea Motoc s-a întâlnit luni, 18 ianuarie, cu Victoria Nuland, adjunctul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

Principalul punct al discuţiilor dintre Nuland şi Motoc a fost implementarea cât mai rapidă a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan/RAP), până la Summitul NATO de la Varşovia, care va avea loc în iulie 2016.

În cadrul întrevederii de luni Motoc a reiterat importanţa Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii în dezvoltarea cooperării în domeniul apărării.

În contextul pregătirii Summit-ului de la Varşovia, întrevederii dintre Nuland şi Motoc, i s-a alăturat şi primirea luni, 18 ianuarie, la Ministerul Apărării Naţionale a vicepreşedintelui Consiliului Atralntic de către secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ. Discuţia celor doi s-a centrat pe realităţile geopolitice din regiunea Mării Negre, precum şi evoluţiile de securitate şi impactul acestora asupra spaţiului transatlantic.

Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP) are ca scop răspunsul rapid al ţărilor Alianţei Nord-Atlantice, la noile provocări de securitate, fiind cea mai importantă mobilizare a NATO, de la sfârşitul Războiului Rece, potrivit siteului official al NATO. RAP a fost pus în aplicare ca răspuns la adresa riscurilor şi ameninţărilor venite din sudul şi estul Europei.

Reamintim că potrivit hotărârilor stabilite la Summit-ul NATO, din Ţara Galilor, în 2014, România se numără printre ţările care participă la Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (RAP).

În 2015, în cadrul relaţiei România — NATO, au fost înfiinţate, la Bucureşti, două structuri aliate — Unitatea de integrare a forţelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

Potrivit oficialilor români, în luna aprilie 2016 va avea loc la Bucureşti o reuniune a directorilor responsabili cu politicile de apărare din ţările aliate, în pregătirea politică şi conceptuală a Summitului aliat de la Varşovia.

Reamintim că
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne