NATO insistă asupra “dorinţei” de a ajuta Turcia împotriva Rusiei. Ankara încă nu cere ajutor

Deşi Turcia încă nu a cerut niciun ajutor, NATO insistă că este dispusă să îşi susţină aliatul împotriva acţiunilor agresive ale Rusiei. Totodată, UE cere Moscovei să înceteze imediat raidurile aeriene desfăşurate împotriva grupurilor moderate siriene şi să se axeze doar pe ISIL.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.10.2015

NATO a anunţat din nou că este pregătită să ajute Turcia, un stat membru al alianţei militare vestice, la peste o săptămână după ce avioanele ruseşti care desfăşurau lovituri aeriene în Siria au pătruns ilegal în spaţiul aerian turcesc.

“Turcia este un aliat puternic. Are o forţă aeriană capabilă, aşadar, forţele armate turceşti sunt primele care vor răspunde, dar NATO este aici pentru a le ajuta şi asista dacă este necesar”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Armata turcă a declarat că a trimis două avioane de luptă F-16 în 3 octombrie în urmărirea unui avion de luptă rusesc care a pătruns în spaţiul său aerian, lângă provincia sudică Hatay.

Într-un al doilea incident, în 4 octombrie, Ankara a declarat că un avion rusesc Mig-29 a hărţuit două dintre avioanele sale F-16, fixându-le pe radarul său, în timp ce acestea patrulau în zona de graniţă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ulterior că Rusia îşi asumă riscul de a pierde relaţiile prietenoase cu Ankara, adăugând, “dacă Rusia pierde un prieten precum Turcia, cu care cooperează în multe domenii, atunci va pierde multe lucruri. [Rusia] trebuie să ştie acest lucru.”

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic (ISIL) în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale ISIL.

UE doreşte ca Rusia să-şi întrerupă raidurile

Luni, Uniunea Europeană a cerut încetarea imediată a loviturilor aeriene ruseşti împotriva grupurilor rebele moderate care operează în Siria şi care sunt susţinute de Occident.

“Recentele atacuri militare ruseşti care vizează ... opoziţia moderată reprezintă o mare îngrijorare şi trebuie să înceteze imediat”, conform unei declaraţii a miniştrilor de externe ai UE.

Miniştrii au susţinut că raidurile ruseşti riscă să extindă criza din Siria, “subminează procesul politic, agravează situaţia umanitară şi amplifică radicalizarea”.

De asemenea, miniştrii de externe ai UE au susţinut că Rusia trebuie să îşi concentreze eforturile pe găsirea unei soluţii politice la conflictul sirian.

Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a declarat la rândul ei că operaţiunea rusească din Siria este periculoasă şi schimbă regulile jocului din ţara arabă.

În plus, Mogherini a făcut apel la liderii Moscovei, susţinând că aceasta ar trebui să atace militanţii ISIL şi nu alte grupuri rebele susţinute de Vest care urmăresc să îl înlăture pe Assad de la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor