Kremlinul avertizează NATO să nu schimbe echilibrul puterii în Europa

În contextul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident în estul Europei şi în Siria, ambasadorul rus la NATO a avertizat că ţara sa va face tot ce va putea pentru a împiedica extinderea influenţei şi puterii alianţei militare vestice în Europa.
Alexander Grushko, arhivă (PEDRO ARMESTRE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
10.10.2015

Ambasadorul rus la NATO susţine că Moscova se opune oricărei tentative de modificare a echilibrului geopolitic din Europa, conform RFE/RL.

“Vom face totul pentru a împiedica orice schimbare [ce ar putea avea loc] în echilibrul puterii din Europa”, a declarat vineri Aleksandr Gruşko. “Nu dorim ca acest lucru să ducă la o nouă cursă a înarmărilor şi la planuri de confruntări cu un nou război rece.”

Gruşko a susţinut, de asemenea, că numărul zborurilor de recunoaştere ale NATO de-a lungul graniţelor Rusiei “a crescut în mod considerabil” şi a evidenţiat “prezenţa militară navală practic constantă a NATO” în Marea Baltică şi Marea Neagră.

În plus, Gruşko a declarat că, deşi NATO nu are niciun rol instituţional în Siria, Rusia nu intenţionează să se “confrunte” cu alianţa pe marginea acestui subiect.

În cadrul unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai statelor NATO, care s-a desfăşurat joi la Bruxelles, alianţa militară vestică a finalizat planurile pentru o forţă de răspuns de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a două centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia.

„Am dat undă verde completării planului privind funcţionarea Forţei de Reacţie Rapidă. Acum avem tot ce trebuie pentru a face forţa de reacţie mai puternică, mai rapidă şi mai eficientă”, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice Jens Stoltenberg după întâlnirea de la Bruxelles.

Stoltenberg şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de “amplificarea tulburătoare” a activităţii militare ruseşti în Siria, în special după ce Turcia a raportat că avioanele de luptă ruseşti care operează în ţara arabă i-au încălcat spaţiul aerian de două ori în urmă cu câteva zile.

De altfel, şeful NATO a mai declarat că acţiunile Rusiei şi sprijinul său pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad “nu ajută” la soluţionarea conflictului din Siria.

Miercuri, navele de luptă ruseşti din Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră cu rază lungă asupra unor ţinte din Siria, în cadrul primei ofensive combinate – terestră şi aeriană – desfăşurată împreună cu trupele guvernamentale siriene.

Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, şeful NATO a declarat că alianţa este pregătită să trimită ajutor Turciei dacă este nevoie.

„NATO este capabilă şi pregătită să îşi apere tot aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricărei ameninţări”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor