La referendumul din Găgăuzia a fost înregistrată o participare de peste 70%

La referendumul care a avut loc duminică în Găgăuzia a fost înregistrată o participare fără precedent a alegătorilor - peste 70%. Aceste date a fost făcute publice de Şeful Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Valentina Lisnic.
(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
03.02.2014

La referendumul care a avut loc duminică în Găgăuzia a fost înregistrată o participare fără precedent a alegătorilor - peste 70%. Aceste date a fost făcute publice de Şeful Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Valentina Lisnic.

Potrivit spuselor sale, la vot au participat 70 777 oameni sau 70,42% din totalul de alegători, incluşi pe listele electorale. Cea mai mare prezenţă a demonstrat-o raionul Ceadâr-Lunga - 77,8%.

În raionul Comrat şi Vulcăneşti prezenţa a constituit - 68,2% şi, respectiv, 61,31%. "Referendumul a avut loc normal, nu a fost înregistrată nicio încălcare. Rezultatele preventive ale votului vor fi publicate luni, în decursul zilei", a menţionat Lisnic. Procesul de vot a fot monitorizat de 275 de observatori, în principal, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai organizaţiilor obşteşti.

Cei mai mulţi observatori au fost înregistraţi din partea partidelor de opoziţie - Partidul Regiunilor, Partidul Comuniştilor, Partidul Socialiştilor. Potrivit preşedintelui CEC, au fost prezenţi şi oaspeţi străini, inclusiv un şir de reprezentanţi ai autorităţilor locale din Ucraina, precum şi deputatul Dumei de Stat a Rusie, din partea PLDR, Roman Hudeakov.

Organizaţia neguvernamentală "Piligrim-Demo", cunoscută în Găgăuzia, a refuzat să monitorizeze referendumurile, declarând că acestea sunt ilegale. De asemenea, surse din cadrul CEC a Găgăuziei au comunicat că pentru monitorizarea procesului de votare a fost înregistrat un grup de observatori din partea ONG-ului rus CIS-EMO.

Însă, microbuzul care urma din Odesa să transporte observatorii a fost oprit la punctul de trecere Maiaki-Palanca, observatorilor fiindu-le interzisă intrarea pe teritoriul Moldovei. CIS-EMO a înaintat o plângere în Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE referitor la acest incident. Duminică locuitorii Găgăuziei au participat concomitent la două referendumuri - consultativ şi legislativ. În cadrul referendumului consultativ li s-a propus să-şi expună părerea în două buletine de vot. În primul - roz - alegătorilor li se propunea să răspundă "da" sau "nu" la întrebarea: "Aprobaţi cursul vectorului de dezvoltare a politicii externe a Republicii Moldova, direcţionat spre aderarea la Uniunea Europeană?". Buletinul de culoarea verde deschis conţinea întrebarea cu privire la alegerea geopolitică, fiind formulată astfel: "Aprobaţi vectorul de dezvoltare a politicii externe a Republicii Moldova, direcţionat spre aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan?".

În cadrul referendumului legislativ populaţiei autonomiei i se propunea să răspundă cu "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord să acceptaţi proiectul de lege propus "Cu privire la statutul suspendat al poporului Găgăuziei cu privire la autodeterminarea externă", care va permite poporului Găgăuziei să-şi realizeze dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova îşi pierde statutul de stat independent?". Guvernul Moldovei consideră că autorităţile locale nu aveau dreptul de a desfăşura referendumuri ce vizează subiecte, care ţin de competenţa autorităţilor centrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor