Alegerile din Găgăuzia: un joc politic al comuniştilor şi al Rusiei
alte articole
În Găgăuzia, regiune autonomă a R. Moldova, Moscova a declanşat o nouă tentativă de distrugere a statului Republica Moldova.
Este un nou "incident" ce destabilizează R. Moldova în ultima perioadă, exact în perioada când oficialii moldoveni au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi urmează să-l semneze în perioada următoare.
Chiar de la începutul anului 2014, în baza unui plan bine chibzuit, Moscova nu a ezitat să-şi mobilizeze forţele pentru a denigra politica pro-europeană a Republicii Moldova. Cu lux de amănunte, am putut să „admirăm” persoanele finanţate de Kremlin, în aşa numita campanie pentru susţinerea plebiscitului ilegal din găgăuzia. Astfel că, Formuzal a primit misiunea de a susţine şi organiza referendumul, iar Igor Dodon a înregistrat zeci de observatori la Comisia Electoral din Comrat, iar mai mulţi membri de partid, alături de deputaţii PSRM în ziua referendumului s-au aflat la Comrat.
Nici Evgheni Şevciuk, nu a stat cu mâinile în buzunar, acesta şi-a mobilizat organizaţile extremiste şi cazacii pentru propagarea referendumului în UTAG. Şi investitorul nu a lipsit de la eveniment, Ambasada rusă de la Chişinău - cu toţi „eroii” de mai sus a avut întrevederi separate şi i-a instruit la acţiuni concrete de susţinere a Uniunii Euroasiatice. Mai mulţi deputaţi şi jurnalişti ruşi au fost trimişi în regiune pentru a internaţionaliza subiectul. Toţi finanţaţi la greu din bugetul Rusiei.
Presa a publicat informaţii despre o serie de oameni de afaceri controversaţi din Federaţia Rusă cu origini din Moldova care au susţinut financiar şi politic grupările separatiste ale "Başkanului" Formuzal.
Evident nici autorităţile de la Chişinău nu s-au dat înlături să comenteze situaţia din Găgăuzia, astfel că şeful statului,Nicolae Timofti a declarat: „Populaţia din regiunea găgăuză trebuie să înţeleagă că liderii lor urmăresc propriul interes şi servesc forţe din afara ţării, ostile cursului proeuropean al Republicii Moldova”.
Dacă şeful statului sugerează că în spatele referendumului ilegal din regiunea găgăuză ar sta forţe externe, premierul crede că tensiunile de la Comrat sunt dirijate de PCRM şi socialişti. Potrivit lui Iurie Leancă, o dovadă ar fi că mai mulţi consilieri comunişti din mai multe raioane ale ţării şi-au declarat sprijinul pentru plebiscitul organizat de găgăuzi. Mai mult, aleşii PCRM din satul Danu, raionul Glodeni ameninţă că vor organiza şi în localitatea lor un referendum privind vectorul extern al ţării.
„Ceea ce fac comuniştii vine să încurajeze separatismul prin astfel de tensionare a situaţiei. Nu-mi dau seama ce are aceasta cu consolidarea statalităţii Republicii Moldova. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă acolo. dar nu cred că e cazul să intervenim cumva în forţă, sub nici o formă. Este ceea ce aşteaptă unii. Noi vom reacţiona cu calm”, a declarat premierul Iurie Leancă.