Kremlinul - măsuri radicale pentru a stopa declinul record al rublei

(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)

Rubla căzut vineri la un nou record negativ în timp ce Banca Centrală rusă susţine că a injectat 10 miliarde de dolari pe piaţă încercând să balanseze moneda, relatează Moscow Times.

Fostul ministru al Finanţelor, Alexei Kudrin, avertizează împotriva stabilirii unei rate fixe de schimb pentru rublă.

La scurt timp după ora 11:00, moneda rusă s-a devalorizat până la cota record de 46,29 de ruble comparativ cu standardul euro-dolar folosit de Banca Centrală rusă.

În timpul schimburilor de vineri dimineaţă în Moscova, rubla a depăşit şi cota de 41 de ruble pentru un dolar pentru a treia oară în această săptămână. Moneda rusă a atins recordul negativ comparativ cu euro, ajungând la o valoare de 52,59 de ruble pentru un euro.

Rubla a slăbit aproape 20% în acest an comparativ cu standardul euro-dolar. Declinul monedei este accentuat şi de sancţiunile occidentale aplicate Moscovei din cauza implicării militare în Ucraina şi, mai ales, de preţul în scădere al petrolului. Ţiţeiul a ajuns săptămâna aceasta la cea mai joasă cotă din ultimii patru ani.

Banca Centrală rusă a afirmat vineri că a injectat pe piaţă, în data de 15 octombrie, o sumă 1,8 miliarde de dolari încercând să reducă din devalorizarea rublei. Cu numai o zi în urmă, Banca Centrală mai cheltuise alte 2,3 miliarde de dolari în acest scop.

În timp ce valoarea monedei ruse alunecă, la Kremlin au apărut voci care promovează adoptarea unor acţiuni radicale menită să controleze preţul rublei. Săptămâna acesta, Serghei Glaziev, consilierul economic al preşedintelui rus, a afirmat că este timpul ca rubla să fie "deconectată de la piaţă".

Dar fostul ministru al Finanţelor Alexei Kudrin a avertizat vineri împotriva impunerii unei rate de schimb valutar şi a încercărilor de a controla valoarea rublei.

”O rată artificială înaltă scade competitivitatea economiei şi necesită cheltuirea rezervelor sau ridicarea creditului valutar pentru a sprijini” economia, a notat Kudrin. ”Apoi eşti forţat să laşi ratele de schimb să fluctueze, iar datoriile acujulate anterior rămân: aceasta este politica folosită înaintea coridorului monetar înainte de criza Rusiei din 1998 şi politicile Belarusului în 2001”, a adăugat acesta.

Belarus în 2011 şi Rusia în 1998 au încetat să-şi mai protejeze moneda după ce au cheltuit miliarde de dolari în valută, declanşând devalorizări spectaculoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie