Ziarul financiar Vedomosti, sub presiunile Kremlinului

Ziarul financiar Vedomosti, unul dintre ultimele grupuri media din Rusia care nu au ajuns sub influenţa Kremlinului, se confrunta cu o presiune politică tot mai mare în urma intrării în vigoare a unei legii privind mass media care poate duce la îndepărtarea proprietarilor străini şi la vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale ziarului, relatează Moscow Times.
Patru jurnalişti de la Novaya Gazeta au fost ucişi începând din 2001. (captură.)
P. P.
17.10.2014

Ziarul financiar Vedomosti, unul dintre ultimele grupuri media din Rusia care nu au ajuns sub influenţa Kremlinului, se confruntă cu o presiune politică tot mai mare după intrarea în vigoare a unei legi privind media care poate duce la îndepărtarea proprietarilor străini şi la vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale ziarului, relatează Moscow Times.

Unul dintre puţinele grupuri media încă neatinse de expansiunea statului rus în industria media, Vedomosti, este deţinut în comun de grupul Financial Times, Dow Jones şi compania cu sediul în Finlanda, Sanoma.

În timp ce Sanoma încearcă să negocieze vânzarea pachetului său de acţiuni, rămâne de văzut cum va reacţiona Financial Times Group şi Dow Jones faţă de noua lege semnată miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, care îi determină pe proprietarii străini de acţiuni din grupurile media ruse să-şi reducă pachetul de acţiuni până la un procent de 20% până la finele anului 2016.

Fondatorul Vedomosti, unul din oamenii de afaceri care vrea să cumpere acţiunile deţinute de Sanoma, şi analiştii pieţei media, au apreciat cu toţii că independenţa editorială a ziarului va fi cel mai probabil compromisă în timpul viitoarei restructurări la nivel de conducere.

”Este o decizie politică, şi probabil administraţia prezidenţială se află în spatele ei”, a declarat editorul şef al Vedomosti Tatiana Lisova, când a fost întrebată despre noua lege privind mass media.

”Este clar că structura actuală a pachetelor de acţiuni a Vedemosti este imposibilă în prezent”, a adăugat aceasta.

Presa rusă raportează că mediile controlate de stat şi companiile afiliate oligarhului rus Iuri Kovalciuk, considerat unul din asociaţii lui Putin, se pregătesc să achiziţioneze Vedemosti, cel mai probabil printr-o persoană intermediară, a raportat joi Bloomberg.

Organizaţiile independente de presă din Rusia sunt puse sub o presiune tot mai mare, în timp ce Kremlinul acţionează pentru a-şi spori controlul asupra sectorului media, care este deja sever reglementat.

Fondatorul Vedomosti, cetăţeanul olandez Derk Sauer, a declarat joi pentru Moscow Times că din cauza noii legi, a profiturilor în scădere şi a riscurilor tot mai mari aduse de mediul din Rusia, este probabil ca grupul Financial Times şi Dow Jones să renunţe la pachetul lor de acţiuni.

”Ar putea exista un proprietar rus care să garanteze independenţa editorială ? Poate. Dar eu nu văd această persoană în acest moment”, a declarat Sauer, care conduce acum RBC media.

Financial Tmes Group şi Dow Jones sunt proprietarii ziarelor Financial Times şi Wall Street Journal, pentru care Vedomosti reprezenta un analog în limba rusă.

Proprietarii străini au jucat un rol cheie în reliefarea peisajului din mass media rusă încă de la colapsul Uniunii Soviece, oferind de multe ori o oarecare protecţie împotriva presiunilor politice.

Dar analiştii media s-au arătat pesimişti în privinţa menţinerii unui conduceri străine la Vedomosti.

”Proprietarii Vedemosti nu pot evita să nu urmeze legea”, a declarat Andrei Richter, profesor de jurnalism la Universitatea de Stat din Moscova. ”Nu există nicio cale de ieşire.”

Dacă Grupul Financial Times şi Dow Jones se retrage din Vedomosti va fi dezastruos, a declarat o sursă apropiată de negocierile dintre proprietarii de acţini.

”Dacă ei pleacă, suntem distruşi din punct de vedere al independenţei editoriale a ziarului", a adăugat acesta.

Oamenii de afaceri apropiaţi de autorităţi se arată de mult timp interesaţi în mass media independentă, potrivit unui surse din industria mass mediei.

”Unii dintre participanţii la procesul [vânzării] erau sponsorizaţi de Kremlin”, a declarat acesta. ”Sanoma a respins ofertele ciudate pe bandă rulantă”.

Totuşi, o sursă din media rusă arată că Financial Times şi Dow Jones dispun de unele opţiuni legale pentru a-şi mări pachetul comun de acţiuni până la 50%, inclusiv prin achiziţionarea pachetului de la Sanoma.

"Vedomosti este foarte rezilient şi greu de ucis", a declarat fostul editor Leonid Bershidski. ”Dar cred că un topor va fi de ajuns dacă va fi aplicat cu destulă conştiinciozitate”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor