Merkel, după discuţia cu Putin: ”Nu există progrese”
alte articole
După mai multe runde de discuţii despre criza din Ucraina purtate cu preşedintele rus în marja summitului UE-Asia de la Milano, cancelarul german Angela Merkel s-a arătat puţin optimistă. Putin spune că susţine planul de pace, dar ”în aplicarea sa există în continuare mari divergenţe între Rusia şi Germania”.
Chiar dacă s-a ajuns la un acord cu Rusia în unele probleme precum supravegherea zonelor de conflict din Estul Ucrainei cu drone sub mandat OSCE, rămâne problema centrală a respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei pe care Rusia n-o respectă, a spus cancelarul german, citat de revista germană Spiegel.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitri Peskov, a afirmat după discuţia nocturnă Putin-Merkel că există diferenţe de opinie considerabile între cei doi în privinţa cauzelor crizei politice din Ucraina şi a actualelor evoluţii. Acesta a mai afirmat că preşedintele rus şi cancelarul german au discutat despre controlarea armistiţiului din Estul Ucrainei şi despre tranzitul de gaze spre Europa prin Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a arătat în schimb că protocolul de la Minsk a fost ”incomplet aplicat în ceea ce priveşte armistiţiul complet şi controlul graniţei”. Potrivit unor surse din NATO, nu există dovezi concrete că trupele ruseşti au fost retrase din Ucraina şi nici că prizonierii ucraineni au fost eliberaţi. Merkel a precizat că ”Rusia trebuie să-şi aducă contribuţia decisivă la de-escaladare”.
Tensiunea dintre Berlin şi Moscova s-a văzut şi din faptul că preşedintele Putin a ajuns târziu la Milano, iar prima întâlnire cu Merkel programată pentru joi dimineaţa s-a amânat pentru seara târziu.
În plus, chiar înainte de summitul de la Milano, preşedintele rus a ameninţat cu închiderea robinetului de gaz pentru Europa în cazul în care Ucraina ar accesa gazul din conductele care trec prin Ucraina spre Europa.
Oricum, Putin mizează pe transnistrizarea Estului Ucrainei, prin declararea Republicilor Populare autonome Doneţk şi Lugansk de către separatişti. Aceste entităţi vor organiza alegeri în noiembrie şi deja îşi construiesc propriile administraţii, inclusiv o Banca Centrală.
Cu ajutorul lor, Rusia va putea oricând să încălzească acest conflict îngheţat pentru a opri apropierea Ucrainei de Occident. Iar UE are prea puţine pârghii pentru a împiedica Moscova să facă asta. Cea mai importantă a fost pierdută prin amânarea zonei de liber-schimb cu Ucraina.