Navalny nu va returna Crimeea dacă ar avea puterea să o facă

Proeminentul lider rus al opoziţiei Alexei Navalny a declarat într-un interviu acordat în această săptămână că nu ar returna Ucrainei peninsula Crimeea dacă ar avea puterea să o facă şi că problema emigrării ilegale este mai importantă pentru Rusia decât orice s-ar întâmpla într-o Ucraină zguduită de război.
Proeminentul lider rus al opozitiei Alexei Navaln. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2014

Proeminentul lider rus al opoziţiei Alexei Navalny a declarat într-un interviu acordat în această săptămână că nu ar returna Ucrainei peninsula Crimeea dacă ar avea puterea să o facă şi că problema emigrării ilegale este mai importantă pentru Rusia decât orice s-ar întâmpla într-o Ucraină zguduită de război.

În cea de-a doua parte a interviului la postul de radio Ekho Moskvy, difuzat miercuri noaptea, Navalny a declarat că din punctul de vedere al dezvoltării Rusiei “chestiunea emigrării ilegale este de 100 de ori mai importantă decât orice are loc în Ucraina.”

Navalny, care a fost criticat de unii membrii ai opoziţiei liberale că este naţionalist, este foarte sonor în apelurile sale privind introducerea vizelor pentru muncitorii migratori din fostele state sovietice precum Uzbekistanul.

Activistul opoziţiei, care este cercetat penal şi se află sub arest la domiciliu, a declarat în prima parte a interviului realizat în locuinţa sa, că peninsula Crimeea – pe care Rusia a anexat-o în luna martie – “va rămâne o parte a Rusiei şi niciodată în viitorul apropiat nu va deveni parte a Ucrainei.”

Rugat de Alexei Venediktov, gazdă şi redactor şef al Ekho Mosky, să vorbească despre sloganul popular din rândul suporterilor ruşi ai anexării - “Crimeea este a noastră” – Navalny a părut iniţial să evite întrebarea, spunând că “peninsula Crimeea aparţine oamenilor ce locuiesc în Crimeea”. Dar presat să ofere un răspuns direct, el a adăugat că “peninsula Crimeea, bineînţeles, aparţine acum Rusiei.”

“Cred că, în ciuda faptului că anexarea Crimeei a fost o încălcare gravă a tuturor regulamentelor internaţionale, realitatea este că acum Crimeea aparţine Rusiei”, a spus el. “Haideţi să nu ne minţim singuri. Şi aş îndemna puternic ucrainenii să nu se mintă singuri.”

Navalny a adăugat că nu va returna Ucrainei peninsula Crimeea dacă ar fi să devină preşedintele Rusiei.

Crimeea a făcut parte din Rusia Uniunii Sovietice până când liderul sovietic Nikita Hruşciov a transferat-o în 1954 Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene. La acea vreme, când ambele ţări făceau parte din Uniunea Sovietică, mişcarea a fost simbolică.

Navalny a spus postului radio Ekho Mosky că statutul legal al Crimeei ar putea fi întărit prin organizarea unui referendum corect asupra separării sale oficiale de Ucraina. Înaintea anexării din această primăvară, a fost organizat un astfel de referendum, dar în mijlocul unei prezenţe militare ruse puternice în Crimeea.

Navalny nu a specificat dacă ar considera ca fiind corect un astfel de referendum în Rusia, pe care a acuzat-o în repetate rânduri că a falsificat rezultatele votării.

Cruciatul împotriva corupţiei a spus că achiziţionarea teritoriilor din ţările învecinate reprezintă o politică care în cele din urmă va afecta interesele poporului rus.

“Nu există nimic mai dăunător pentru interesele poporului rus decât acest şovinism imperial”, a declarat el. “În interesul ruşilor nu este confiscarea republicilor învecinate ci lupta împotriva corupţiei, a alcoolismului şi a altor probleme – este în interesul lor să se rezolve problemele interne”, a adăugat el.

Navalny a mai spus că Rusia ar trebui să nu mai “susţină războiul” din estul Ucrainei între separatiştii pro-Moscova şi forţele guvernamentale, insistând că ruşii şi ucrainenii fac parte din acelaşi popor.

Navalny a ajuns să fie cunoscut la sfârşitul anilor 2000 ca şi un critic al corupţiei din sânul guvernului şi a condus protestele din Moscova împotriva fraudării alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anterioare. El a candidat pentru poziţia de primar al Moscovei anul trecut, câştigând 27% dintre voturi.

De asemenea, el a participat la “Marşul naţionalist Rusesc” din 2011 – o alianţă cu naţionaliştii care pare să fi subţiat rândurile susţinătorilor săi liberali.

La acea vreme grupurile naţionaliste organizau mitinguri din postura de forţe ale opoziţiei, dar mulţi dintre adepţii lor au susţinut cu entuziasm recentele mişcări ale Moscovei, precum anexarea Crimeei, şi au organizat campanii de convingere a “voluntarilor” să lupte alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor