Kremlinul cultivă în continuare relaţia cu Teheranul. Rusia va trimite avioane de luptă şi elicoptere de atac Iranului

Rusia a fost de acord să trimită avioane de luptă avansate şi elicoptere de atac în Iran, într-un acord care ar oferi un impuls semnificativ forţelor aeriene ale ţării, relatează presa iraniană, citată de Business Insider.
Acordul menţionat vine în contextul în care SUA este din ce în ce mai îngrijorată cu privire la ceea ce descriu a fi o cooperare tot mai mare în domeniul apărării între Moscova şi Teheran. Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat, săptămâna trecută, că "parteneriatul militar în expansiune" nu este "bun" pentru Ucraina sau pentru regiunea Orientului Mijlociu.
Au fost finalizate planurile ca Rusia să livreze un număr nespecificat de avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mil Mi-28 şi avioane de antrenament Yakovlev Yak-130, a raportat marţi agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim News, citându-l pe ministrul adjunct al apărării din Iran. Raportul a fost confirmat ulterior, miercuri, de agenţia oficială de stat IRNA (Islamic Republic News Agency).
Kremlinul nu a confirmat încă în mod public acordul, Tasnim subliniind că ar fi pentru prima dată când Teheranul cumpără avioane de luptă din anii 1990 încoace.
Iranul a anunţat, la începutul acestui an, că a finalizat deja un acord de achiziţionare a Su-35, un avion de luptă multirol care a fost activ în Ucraina, dar Teheranul caută în continuare să achiziţioneze echipamente militare suplimentare - precum elicoptere de atac şi avioane de antrenament de luptă - de la Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că acest lucru face parte din "cooperarea militară tot mai intensă" care se formulează între Rusia şi Iran, în condiţiile în care Moscova a devenit mai izolată pe scena mondială din cauza războiului său neprovocat din Ucraina.
Acest parteneriat extins în domeniul apărării, a spus el, este "dăunător" pentru Kiev, vecinii Teheranului şi comunitatea internaţională.
Kirby a declarat că Iranul a furnizat deja Rusiei muniţie de artilerie, bombe aeriene ghidate şi drone - cea mai cunoscută dintre acestea fiind drona kamikaze Shahed, care a fost folosită în număr mare pentru a teroriza oraşele ucrainene şi infrastructura civilă.
Dar SUA este din ce în ce mai îngrijorată că Teheranul ar putea face un pas mai departe de sprijinul pe care l-a oferit deja şi să echipeze maşina de război rusă cu rachete balistice.
"În schimbul acestui sprijin, Rusia a oferit Teheranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce priveşte rachetele, electronica şi apărarea aeriană", a declarat Kirby, adăugând că Iranul caută în cele din urmă echipamente militare în valoare de miliarde de dolari pentru a-şi consolida propriile capacităţi.
"Ca răspuns la sprijinul Iranului pentru războiul Rusiei din Ucraina, am luat deja o serie de măsuri, inclusiv punerea în aplicare a numeroase sancţiuni din partea SUA şi colaborarea cu parteneri precum Uniunea Europeană pentru a extinde sfera de aplicare a sancţiunilor", a spus Kirby.
IRNA a precizat că avioanele Su-35 incluse în acordul raportat vor oferi un impuls armatei iraniene şi "vor risipi suspiciunile tot mai mari" că Rusia profită de Iran în cooperarea lor militară. Agenţia a mai spus că acordul este important pentru Moscova, deoarece va "dovedi" că încă mai poate asigura vânzări militare externe.
Înainte de invazia din Ucraina, Moscova era al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA, potrivit unui raport al Congressional Research Service din 2021. La acea vreme, Kremlinul vindea arme în peste 45 de ţări, iar din 2016 reprezenta 20% din vânzările globale, avioanele reprezentând jumătate din această cifră. Dar războiul Rusiei din Ucraina a perturbat vânzările sale militare externe, o componentă importantă a aparatului de apărare al ţării.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecţie cu sediul la Washington, a declarat că transferul de avioane ruseşti ar putea dura încă luni de zile.
"Liderii iranieni au indicat în mod repetat, de la sfârşitul anului 2022, că vor primi în curând avioane avansate de la Rusia, dar nu au primit încă nimic", au scris analiştii într-o evaluare, marţi.
Experţii ISW au remarcat că sprijinul militar al Rusiei pentru Iran vine în contextul în care cele două ţări "au încercat să se coordoneze din punct de vedere politic faţă de" războiul actual dintre Israel şi Hamas.
"Oficialii iranieni şi ruşi s-au angajat reciproc în mod repetat în ultimele săptămâni pentru a discuta despre război şi pentru a coopera în susţinerea încetării focului", au scris ei.
Iranul sprijină mai multe grupări militante din Orientul Mijlociu, inclusiv Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, Houthi în Yemen şi diverşi intermediari în Irak şi Siria. În ultimele săptămâni, SUA a avertizat în mod repetat Teheranul să evite să permită escaladarea conflictului şi transformarea acestuia într-un război regional, însă forţele americane din Irak şi Siria au fost în continuare atacate de zeci de ori.