NATO îşi extinde prezenţa în estul Europei cu noi centre de comandă în Ungaria şi Slovacia

După întâlnirea miniştrilor apărării din statele NATO, şeful alianţei a anunţat că s-a hotărât extinderea forţei sale de reacţie rapidă şi construirea de noi centre de comandă în estul Europei. Întâlnirea s-a concentrat pe acţiunile militare ruseşti în Siria.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

NATO a finalizat planurile pentru o forţă de răspuns de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a două centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice.

Aceste decizii au fost luate în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe ai statelor NATO, care a avut loc joi în Bruxelles şi care s-a concentrat pe recentele acţiuni militare ruseşti din Siria.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunţat decizia miniştrilor în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnire.

„Vedem o amplificare a activităţii militare ruseşti în Siria. Şi miniştrii au căzut de acord că această situaţie ridică temeri serioase”, a declarat Stoltenberg.

„Am dat undă verde completării planului privind funcţionarea Forţei de Reacţie Rapidă. Acum avem tot ce trebuie pentru a face Forţa de reacţie mai puternică, mai rapidă şi mai eficientă”, a adăugat el.

Efectivele Forţei de Reacţie Rapidă se vor dubla, ajungând la 40.000 de militari, a declarat Stoltenberg, adăugând că această forţă (denumită Spearhead Force) va putea gestiona în cel mult 48 de ore orice ameninţare.

În plus, miniştrii apărării din statele NATO au aprobat crearea a două noi centre de comandă în estul Europei, în Slovacia şi Ungaria. Recent, alianţa a creat centre similare în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria, stârnind furia Rusiei.

Stoltenberg a declarat că acţiunile Rusiei şi suportul său pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad “nu ajută” la soluţionarea conflictului din Siria.

Miercuri, navele de luptă ruseşti din Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră cu rază lungă asupra unor ţinte din Siria, în cadrul primei ofensive combinate – terestră şi aeriană – desfăşurată împreună cu trupele guvernamentale siriene.

În weekend, Turcia, membru NATO, a raportat că avioanele de luptă ruseşti care operează în Siria i-au încălcat spaţiul aerian de două ori.

Înainte de întâlnirea din Bruxelles, şeful NATO a declarat că alianţa este pregătită să trimită ajutor Turciei dacă este nevoie.

„NATO este capabilă şi pregătită să îşi apere tot aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricărei ameninţări”, a declarat el.

Stoltenberg a mai declarat la conferinţa de presă din Bruxelles că „înfruntăm multe provocări din multe direcţii diferite. [Înfruntăm] conflicte, instabilitate şi insecuritate.”

„Vom evalua ce trebuie să facem pentru a adapta NATO la provocările curente şi viitoare”, a adăugat el, făcând referire şi la atacurile cibernetice sau la aşa zisul război hibrid, care combină tacticile de luptă convenţionale cu cele neconvenţionale.

Rusia desfăşoară lovituri aeriene în Siria de peste o săptămână, atacând în principal zone care nu sunt controlate de Statul Islamic (ISIL), în ciuda insistenţelor Moscovei că activitatea sa militară în Siria urmăreşte să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în lupta sa împotriva ISIL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe