NATO se laudă că este pregătită să trimită trupe pentru apărarea Turciei
alte articole
NATO a anunţat că este pregătită să trimită soldaţi în Turcia pentru a-şi apăra aliatul, după ce avioanele de luptă ruseşti care operează în Siria au pătruns de cel puţin două ori în spaţiul aerian turcesc, conform Reuters.
Miniştri apărării din statele NATO se întâlnesc astăzi la Bruxelles şi agenda discuţiilor va fi în mod sigur dominată de criza siriană.
Sosind la întâlnire, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că alianţa militară vestică este “pregătită să îşi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricărei ameninţări”.
“NATO a răspuns deja prin creşterea capacităţii şi abilităţii noastre de a trimite forţe inclusiv în sud, inclusiv în Turcia”, a declarat el, subliniind că atacurile aeriene şi cu rachete de croazieră ale Rusiei reprezintă un “motiv de îngrijorare”.
În condiţiile în care avioanele ruseşti şi americane participă pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial la misiuni de luptă în spaţiul aerian al aceleaşi ţări, NATO doreşte să evite orice amplificare internaţională a conflictului sirian care a deviat pe neaşteptate atenţia alianţei de la criza din estul Ucrainei.
Incursiunile a două avioane de luptă ruseşti în spaţiul aerian al Turciei, care au avut loc sâmbătă şi duminică, au adus conflictul sirian la graniţele NATO, testând abilitatea alianţei de a descuraja Rusia fără a se implica însă într-o confruntare directă cu aceasta.
În timp ce SUA a exclus cooperarea militară cu Rusia în Siria, miniştrii apărării din statele NATO vor discuta despre modalităţile de încurajare a Rusiei să ajute la rezolvarea crizei, mizând pe faptul că şi Moscova doreşte să evite să fie târâtă într-un conflict îndelungat.
“Trebuie să existe o soluţie politică, o tranziţie politică”, a declarat Stoltenberg.
“Rusia face ca situaţia din Siria să fie mult mai periculoasă”, a declarat la rândul său ministrul britanic al Apărării Michael Fallon, cerând Moscovei să îşi folosească influenţa asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad în vederea încetării bombardării civililor.
Timp de 40 de ani, sarcina centrală a NATO a fost aceea de a descuraja Rusia în est în timpul Războiului Rece, dar acum, după o implicare lungă de un deceniu în Afganistan, alianţa are de înfruntat multiple ameninţări în apropierea graniţelor sale.
Diviziunile existente între membrii estici ai NATO care doresc ca alianţa să îşi menţină atenţia pe criza ucraineană şi ceilalţi membri, care se agită în privinţa militanţilor din Statul Islamic, riscă să împiedice alianţa să ofere un răspuns unificat la ambele situaţii.