Oficiali SUA: Rachete ruseşti care ţinteau Siria ar fi căzut în Iran

Rachete de croazieră trase de Rusia de pe nave din Marea Caspică către ţinte din Siria au ajuns să cadă în zone rurale din Iran, conform declaraţiilor unui oficial american senior.
Testul unor rachete Kalibr de pe crucişătorul Grad Sviyashsk din Marea Caspică, 2013
Testul unor rachete Kalibr de pe crucişătorul Grad Sviyashsk din Marea Caspică, 2013 (navy-korabel.livejournal.com)

Nu este clar unde anume au căzut în Iran, sau dacă au făcut victime. Însă oficialii au afirmat că unele dintre rachete, care se aflau pe o traiectorie către Siria, pe deasupra Iranului şi Irakului, au ajuns să aterizeze în Iran.

Oficialul a făcut declaraţiile sub anonimat.

Ştirea despre incident, publicată de CNN a survenit după ce Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a criticat dur Rusia pentru incursiunile „neprofesionale” în Siria.

Luând cuvântul la o conferinţă NATO din Bruxelles, Carter a afirmat că Moscova a tras tiruri de baraj cu rachete, fără nicio avertizare prealabilă.

Oficialii americani au afirmat de asemenea că se aşteaptă la incidente şi probleme tehnice, deoarece rachetele nu fuseseră folosite niciodată în conflicte reale.

“Acesta a fost primul test în condiţii operaţionale” a afirmat un oficial despre rachetele Kalibr.

Carter a avertizat că “în zilele următoare, ruşii vor începe să sufere pierderi”.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că este surprins că ruşii au folosit rachete de croazieră pentru a ataca ţinte siriene, dat fiind că armele de acest gen sunt folosite pentru a lovi ţinte cu o apărare anti-aeriană puternică.

Militarii americani au speculat că Moscova a încercat probabil să demonstreze capacităţile în materie de rachete în faţa comunităţii internaţionale.

Mass media iraniană nu a făcut nicio precizare despre locul în care ar fi căzut rachetele ruseşti şi nici despre eventuale victime, dar agenţia Fars, semi-oficială, a descris raportul CNN drept „război psihologic” împotriva Rusiei.

Pe Twitter şi Facebook clienţii iranieni nu au postat nicio ştire despre vreo explozie în zona dintre Marea Caspică graniţa dintre Iran şi Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe