Rusia va plăti curând pentru loviturile aeriene din Siria, avertizează şeful Pentagonului

Pentagonul avertizează Rusia că în scurt timp va simţi pe propria-i piele efectele campaniei militare desfăşurate în Siria, criticând în acelaşi timp Moscova că nu este cugetată în privinţa operaţiunilor sale militare.
Ashton Carter
Ashton Carter (Alex Wong/Getty Images)

Secretarul american al Apărării Ashton Carter susţine că Rusia va plăti în curând pentru lansarea loviturilor aeriene împotriva rebelilor din Siria în forma unor atacuri retaliatorii şi înregistrând victime.

Carter a făcut aceste afirmaţii joi, în timpul unei întâlniri la Bruxelles între miniştrii apărării din statele NATO, la o zi după ce Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră de rază lungă de pe navele sale staţionate în Marea Caspică. Moscova susţine că a lansat rachetele asupra poziţiilor Statului Islamic (ISIL) din Siria.

Rusia desfăşoară lovituri aeriene în Siria de peste o săptămână, atacând în principal zone care nu sunt controlate de Statul Islamic (ISIL), în ciuda insistenţelor Moscovei că activitatea sa militară în Siria urmăreşte să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în lupta sa împotriva ISIL.

Carter a declarat că actuala campanie militară rusească împotriva ISIL “va avea consecinţe pentru Rusia, care se teme pe bună dreptate de atacuri [retaliatorii]”.

“În zilele următoare, ruşii vor începe să înregistreze şi ei victime”, a susţinut şeful Pentagonului.

Carter a acuzat Moscova că este necugetată în campania sa militară, riscând ciocniri cu avioanele militare americane care operează în SUA.

“Ei au lansat rachete de croazieră din Marea Caspică fără niciun avertisment”, a declarat acesta.

De asemenea, trei oficiali ai armatei SUA au susţinut, cu condiţia anonimatului, că cel puţin una dintre rachetele lansate miercuri de pe navele ruseşti asupra unor ţinte din Siria au căzut în Iran.

Ca răspuns, Ministerul rus al Apărării a susţinut că toate rachetele de croazieră Kalibr-NK şi-au atins ţintele dorite în Siria.

Mass media iraniană nu a făcut nicio precizare despre locul în care ar fi căzut rachetele ruseşti şi nici despre eventuale victime, dar agenţia Fars, semi-oficială, a descris raportul CNN drept „război psihologic” împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe