Pentagon: SUA şi Rusia vor discuta despre securitatea aeriană în Siria
alte articole
Pentagonul susţine că SUA şi Rusia vor discuta din nou despre evitarea accidentelor în spaţiul aerian sirian, în condiţiile în care cele două ţări desfăşoară în paralel şi separat campanii de bombardamente în Siria.
“Departamentul Apărării (DoD) a primit o cerere oficială din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la propunerea DoD de a asigura securitate operaţiunilor aeriene din Siria”, a declarat vineri Peter Cook, secretarul pentru presă al Pentagonului.
“Liderii departamentului evaluează răspunsul ruşilor şi discuţiile vor avea loc probabil în acest weekend”, a adăugat Cook.
Discuţiile se vor concentra pe adoptarea unor măsuri de securitate de bază, inclusiv limbajul pe care îl pot folosi echipajele aeriene în timpul comunicării şi cât spaţiu ar trebui să aibă un avion faţă de altul care circulă în zonă.
Oficialii apărării din SUA şi Rusia s-au întâlnit deja şi au discutat anumite proceduri pentru evitarea unor accidente între avioanele coaliţiei conduse de SUA şi avioanele de luptă ruseşti care zboară deasupra Siriei.
Totuşi, un oficial senior al Pentagonului a declarat miercuri că armata SUA a trebuit să schimbe ruta de zbor pentru două dintre avioanele sale care zboară în Siria, cu scopul de a menţine o distanţă sigură faţă de un avion rusesc care zbura în zonă.
Într-o convorbire telefonică care a avut loc, joi, între secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, diplomatul american a acuzat Moscova că lansează lovituri aeriene împotriva unor ţinte în Siria care nu au legătură cu grupul terorist Statul Islamic (ISIL).
“Secretarul a repetat temerile noastre în legătură cu preponderenţa ţintelor atacate de forţele militare ruseşti care nu au legătură cu ISIL”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Conform unei noi analize a Serviciului de informaţii american, Rusia a atacat în Siria grupuri militante susţinute de CIA.
Analiza, susţinută de comandaţii americani prezenţi în Siria, i-a determinat pe oficialii din Washington să concluzioneze că avioanele de luptă ruseşti au lovit în mod intenţionat militanţii susţinuţi de CIA în cadrul unor atacuri desfăşurate pe durata mai multor zile, a raportat Wall Street Journal.
Miercuri, Rusia a lansat 26 de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune de pe navele sale de luptă din Marea Caspică, susţinând că a vizat poziţii ISIL. Dar trei oficiali ai armatei SUA au susţinut, sub condiţia anonimatului, că o parte din acele rachete au căzut în Iran.