Kovesi: "Graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie"

În linie cu Procurorul General al României, Augustin Lazăr, Kovesi a susţinut şi ea că faptele de corupţie nu ar trebui să beneficieze de graţiere şi, în niciun caz, o astfel de clemenţă nu trebuie aplicată când prejudiciile aduse statului nu s-au recuperat.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi nici atunci când prejudiciile nu au fost recuperate, a declarat, marţi, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, prezentă la şedinţa bilanţului activităţii Ministerului Public, relatează Agerpres.

Întrebată de jurnalişti ce părere are despre amendamentele propuse de preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, privind graţierea unor fapte de corupţie, Kovesi a răspuns: "Nu aş vrea să comentez amendamentul vreunui parlamentar. Pot să spun că, în ceea ce priveşte proiectul privind graţierea, noi am transmis punct de vedere la CSM şi ne însuşim în totalitate toate observaţiile tehnice la acel moment. În subsidiar, pot să vă spun că, în opinia noastră, graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi, totodată, nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile aduse statului nu au fost recuperate."

O opinie similară a avut astăzi şi Procurorul General, Augustin Lazăr, acesta afirmând că "e de evitat să avem acte de clemenţă pentru fapte de corupţie."

Prezent, de asemenea, la bilanţul Ministerului Public, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a aflat din presă de iniţiativa lui Şerban Nicolae.

"Ministerul Justiţiei a dat aviz pe proiectul iniţial şi ne menţinem avizul dat la momentul respectiv. Înţeleg că este iniţiativa domnului senator Şerban Nicolae. Este o iniţiativă personală, nu este a Ministerului Justiţiei. Să o susţină dânsul", a precizat ministrul Justiţiei.

Reamintim că liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, le-a transmis ieri colegilor săi din Comisia Juridică o serie de amendamente pe care le va depune marţi la proiectul legii graţierii, iar unul dintre acestea prevede faptul că se graţiază şi cei condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.