Apel la normalitate către Klaus Iohannis - Scrisoare de la Cluj

Mihai Goţiu
Mihai Goţiu (Facebook)

"Stimate domn Klaus Iohannis,

În primul rând felicitări! Felicitări că aţi reuşit să duceţi la bun sfârşit o campanie electorală a cărei singură comparaţie, ca nivel de mizerie, este cu cea din primăvara anului 1990. Şi faptul că aţi dus la bun sfârşit această campanie fără să răspundeţi cu aceeaşi monedă adversarului politic e principalul motiv pentru care vă felicit şi pentru care am speranţe că, cel puţin la nivelul modului în care politicienii se exprimă în spaţiul public, se poate produce o schimbare. Nu e puţin lucru şi e un prim pas pentru o schimbare de fond.

Dar, din păcate, am observat în timpul campaniei electorale că unii dintre cei care v-au susţinut (nu generalizez şi nici nu-i consider ca fiind o majoritate) au folosit un discurs intolerant, fie la adresa adversarului politic, fie, extrem de grav, la adresa cetăţenilor care au ales să voteze cu Victor Ponta. Probabil că nu v-aş fi trimis această scrisoare publică dacă nu aş fi observat că unii dintre ei au început să-şi revendice victoria d-voastră încă de ieri, lăsând de înţeles că tocmai un astfel de discurs a fost cel care a mobilizat oamenii să voteze pentru… normalitate. Am mari dubii că normalitatea începe prin a le anula celor care au alte opţiuni dreptul de a şi le exprima public ori de a vota conform propriilor convingeri.

Vă scriu această scrisoare în nume propriu, dar vă cer răbdare de a lua notă şi de nişte fapte pe care le consider cât se poate de relevante pentru a aprecia că mulţi, foarte mulţi dintre cei care au votat cu d-voastră, poate chiar cei care au generat mobilizarea care a dus la extraordinara răsturnare de situaţie, sunt în asentiment cu această scrisoare." i se adresează jurnalistul Mihai Goţiu viitorului preşedinte al ţării, Klaus Iohannis.

Apelul la normalitate adresat lui Klaus Iohannis de Mihai Gotiu, şi prin el de societatea civilă din Cluj poate fi citit la http://www.romaniacurata.ro/d-lui-klaus-iohannis-scrisoare-de-la-cluj/