Klaus Iohannis, despre ridicarea imunităţii parlamentarilor: "Lucrurile s-au mişcat"

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns luni, după consultările cu partidele politice, la o serie de întrebări legate de Justiţie şi de procedurile vizând ridicarea imunităţii parlamentare.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.04.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns luni, după consultările cu partidele politice, la o serie de întrebări legate de Justiţie şi de procedurile vizând ridicarea imunităţii parlamentare.

Întrebat dacă s-a gândit la un acord privind cererile justiţiei pentru parlamentari, şeful statului a declarat că s-a referit de multe ori la această chestiune şi, drept urmare, "lucrurile s-au mişcat".

"Lucrurile s-au mişcat, iată că s-a schimbat Statutul, Camera şi-a schimbat Regulamentul şi a introdus termene destul de scurte. Este un proces, nu cred că este nevoie neapărat de un acord între partide, ci de voinţă politică. Astăzi toată lumea mi-a spus că există voinţă politică. Nu am cerut garanţii şi nu am cum să cer."

"Am constatat două lucruri care arată că s-a făcut un progres. CCR nu a sesizat un conflict, aşa cum am scris eu, dar pe de altă parte, imediat ce m-am adresat CCR s-a făcut acea modificare în Regulament, care a pus lucrurile în constituţionalitate, ceea ce e bine. Această problemă a fost rezolvată" a adăugat Klaus Iohannis, în contextul în care, după ce atât el cât şi CSM au sesizat Curtea Constituţională cu privire la refuzul Senatului de a încuviinţa arestarea preventivă a lui Dan Şova, Senatul şi-a schimbat Regulamentul.

Întrebat dacă crede că Justiţia conduce România, şeful statului a răspuns că premierul a făcut această afirmaţie sub formă de glumă: "În România separaţia puterilor în stat funcţionează şi nu este nicio superputere, dar toate trebuie să lucreze împreuna ca să meargă mai bine."

În contextul în care premierul Victor Ponta a vorbit luni despre scoaterea procurorilor din rândul magistratilor, Iohannis a fost întrebat dacă este de părere că procurorii trebuie scoşi din rândul magistraţilor:"Nu am avut o astfel de discuţie, nu a venit nimeni cu o astfel de iniţiativă, nu pot să răspund, nu facem schimbări de statut doar aşa, că cineva a auzit".

"Nu este oportun aşa ceva.", a precizat, finalmente, Iohannis.

Reamintim că, potrivit HotNews, premierul Victor Ponta a declarat luni că o eventulă propunere de scoatere a procurorilor din categoria magistraţilor "va avea sprijin" dacă PNL continuă să susţină această idee: "A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuţiile pentru revizuirea Constituţiei, ei au propus acel lucru. Eu atunci m-am opus, poate că am fost subiectiv. (...) Acum, dacă PNL îşi susţine propunerea, din ce am discutat cu ceilalţi colegi din comisie, va avea sprijin, doar să nu se fi razgândit PNL", a declarat Ponta.

La finele conferinţei de presă, întrebat cum le răspunde celor care spun că nu este suficient de activ, Iohannis a răpuns că "preşedintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor