Kirigami, artă japoneză. Masayo Fukuda creează cu măiestrie adevărate opere de artă [video]
alte articole
Kirigami provine din cuvintele japoneze "kiru" (a tăia) şi "kami" (hârtie). Este asemănător cu origami, deoarece implică o anumită pliere, dar este diferit, deoarece metoda principală de a crea un desen este tăierea cu îndemânare a hârtiei.
Există diferite tehnici care sunt folosite în crearea kirigami, deoarece fiind o categorie de artă, fiecare autor foloseşte propriile metode sau adaptarea altora, dar unele dintre cele mai cunoscute şi cele mai folosite sunt:
Tehnica kirigami: tăiere şi rotire
Scopul acestei tehnici este de a crea modele care să dea efectul unei a treia dimensiuni şi este compusă din tăieturi şi pliuri strategice pentru a crea acest efect. În cadrul acestei tehnici există, de asemenea, anumite variante, una dintre acestea putând fi considerată ca fiind desenele concentrice, care constau în realizarea unor desene abstracte folosind figuri geometrice pentru a crea iluzii optice. Aceste tipuri de modele sunt foarte utile în domeniul artei kirigami din punct de vedere artistic.
Tehnica kirigami: tăiere şi separare
Această tehnică urmăreşte să pună în evidenţă conţinutul principal al fiecărui model, deoarece în aceste desene se face un singur pliu, fie pentru a evidenţia o figură, fie pentru a sublinia anumite detalii ale modelului. Această tehnică este utilizată pe scară largă în crearea cărţilor de vizită şi este, de asemenea, o modalitate eficientă de a facilita învăţarea acestei arte.
Tehnica kirigami: decuparea
Această tehnică prezintă un grad mai ridicat de dificultate, deoarece scopul este de a rupe simetria figurilor din model şi necesită un grad mai ridicat de concentrare, analiză şi dexteritate. Este foarte util în utilizarea artei kirigami arhitectural, deoarece este folosit în crearea de structuri avansate.
În acest articol vă prezentăm o artistă japoneză care pune în practică tehnica kirigami
Arta acesteia de a tăia hârtia manual, la fel de delicată ca o dantelă fină, captivează privirea cu detaliile sale uimitoare şi incredibile.
Născută în 1973, Masayo Fukuda - cunoscută sub numele de "Kiriken Masayo" - a ajuns să stăpânească arta kirigami, sau tăierea hârtiei, după 30 de ani de studiu al acestei practici complicate.
Talentata artistă, originară din prefectura Chiba, Japonia, s-a născut cu pasiunea pentru lucrul manual. Mare amatoare de desene animate, obişnuia să deseneze personaje inventate inspirate de personajele manga preferate, iar până în ziua de azi adoră opera lui Katsuhiro Otomo, un artist manga, regizor de anime şi scenarist atât pentru manga, cât şi pentru anime.
Masayo, care are o diplomă în artă şi lucrează la repararea ceasurilor, şi-a descoperit pasiunea pentru decupajele din hârtie când era în liceu.
"Am vrut să trimit o felicitare de ziua unei prietene şi m-am gândit că o simplă felicitare pătrată nu ar fi fost suficientă, aşa că am decupat o bucată de hârtie în formă de inimă", a declarat ea pentru The Epoch Times. "În realitate nu am înţeles că aceasta ar fi "tăierea hârtiei", dar pe măsură ce făceam felicitări cu mesaje, am devenit din ce în ce mai fascinată de tăierea hârtiei."
O caracatiţă în mărime naturală, realizată dintr-o singură foaie de hârtie albă A2 cu un bisturiu de artist, este considerată una dintre cele mai bune lucrări ale sale. Datorită dexterităţii lui Masayo, fiecare ochi proeminent şi fiecare tentacul mişcător par să se desprindă direct din pagină.
"Ceea ce m-a interesat în mod deosebit a fost profunzimea şi tridimensionalitatea tentaculelor suprapuse", a spus Masayo, referindu-se la caracatiţa decupată din hârtie pe care a realizat-o în 2018. "Am desenat-o din nou şi din nou, am privit-o de la distanţă, am desenat-o şi am desenat-o din nou. A durat aproximativ două luni de la schiţă până la terminarea ei."
Explicând mai multe despre procesul de realizare a acestei opere de artă incredibile, Masayo a adăugat: "Exprim profunzimea şi un sentiment de tridimensionalitate prin grosimea şi puterea liniilor, de exemplu, lăsând multă hârtie în partea din faţă a tentaculelor suprapuse şi făcând liniile de pe spatele acestora extrem de subţiri."
Magia tridimensională a caracatiţei lui Masayo este cel mai bine văzută pe un fundal negru sau ridicând lucrarea delicată astfel încât tentaculele să se mişte ca şi cum ar înota în ocean.
În toate lucrările sale, Masayo se străduieşte să creeze "o artă frumoasă şi delicată, ca un desen în creion într-o lume monocromă, desenat prin decuparea unei foi de hârtie".
De mult timp este fascinată de viaţa marină şi de evoluţia acesteia, aşa că doreşte să împărtăşească frumuseţea ei cu ceilalţi prin intermediul lucrărilor sale.
"Multe dintre lucrările mele reprezintă viaţa marină, păsări şi alte creaturi", explică ea. În crearea acestor lucrări realiste, a spus ea, tinde să fie foarte exigentă cu ochii, deoarece se concentrează să facă privitorul "să simtă frumuseţea şi puterea animalelor care nu pot vorbi".
Cu toate acestea, atunci când Masayo nu ştie ce să deseneze, apelează la diferite creaturi - gazele, broaşte ţestoase de mare, balene, girafe - încercând să facă schiţe pentru a vedea ce îi stârneşte creativitatea.
Cel mai important element al oricărei lucrări noi, spune aceasta, este schiţa; cu cât este mai bună schiţa, cu atât mai bună este lucrarea finală.
"Desenez ciornele pe spatele hârtiei, astfel încât produsul final este inversat de la stânga la dreapta. Este un proces foarte important pentru a crea un proiect care să ţină cont de inversarea părţii stângi şi drepte şi a calcula echilibrul general", a explicat aceasta.
Artistul poate avea nevoie de 30 de minute pentru a finaliza o lucrare mică, în timp ce pentru o lucrare în format A3 pot fi necesare până la trei luni.
Una dintre numeroasele provocări pe care le întâmpină atunci când lucrează cu hârtie este faptul că aceasta este atât de subţire încât se poate rupe în timpul procesului.
"În acest caz, folosesc lipici lichid pentru a le menţine", a explicat ea. "Una dintre cele mai importante tehnici de decupare a hârtiei este să conectezi piesele în aşa fel încât să nu observi că hârtia a fost tăiată."
În prezent, Masayo menţionează că lucrările sale sunt considerate de fani o "comoară naţională", datorită abilităţilor ei tehnice impresionante. Ea a afirmat: "Simt că oamenii de peste hotare apreciază faptul că "Made in Japan" înseamnă calitate înaltă. Pentru mine, arta este "timp de distracţie", care include atât timpul petrecut făcând artă, cât şi timpul petrecut privindu-o".
Masayo - care îşi propune să creeze lucrări realiste, cu un sentiment de prezenţă şi tridimensionalitate - îşi împărtăşeşte arta cu întreaga lume pe Youtube, Instagram, Twitter şi pe site-ul său. Ea speră ca într-o zi să organizeze o expoziţie personală în străinătate, pentru a aduce bucuria tridimensională a kirigami-ului unui public internaţional.