Origami - faimoasa artă japoneză [video]

Origami - floare de lotus (Epoch Times România)
Simona Milea
06.09.2019

În prezent, origami a câştigat o mare popularitate la nivel mondial, în Japonia fiind folosit pe scară largă la confecţionarea cadourilor sau anumitor obiecte făcute manual. Cuvântul origami este de origine japoneză şi înseamnă ”arta de a plia hârtia” - vine de fapt de la cuvintele ”oru” (plia) şi ”kami ” (hârtie) schimbat în gami. Această artă modernă a luat naştere acum 200 de ani în Japonia, iniţial fiind o formă de divertisment, ce apoi a fost predată în şcoli ca un hobby.

Ce este origami? Este o artă ce constă în crearea de figuri sau obiecte prin plierea hârtiei. În sistemul clasic nu se foloseşte foarfeca sau vreun adeziv. Cultura japoneză este diferită, având o personalitate aparte, deci se poate spune că o artă ca origami nu ar putea apărea decât în ​​această ţară din Orientul Îndepărtat.

Se ştie că arta origami a apărut la scurt timp după ce a ajuns hârtia în Japonia. Dar hârtia a apărut în China în jurul secolului I sau al II-lea, iar în Japonia a ajuns în secolul al VI-lea. Odată ajunsă în Ţara Soarelui Răsare, s-a considerat că poate fi pliată pentru a crea figuri care să fie folosite în ceremoniile religioase.

În perioada Heian - din 794 până în 1185 - origami a fost o parte importantă la ceremoniile nobilimii, deoarece doar oamenii cu o poziţie socială bună îşi permiteau luxul să folosească hârtie pliată. Între 1338-1573 hârtia a devenit mai ieftină, iar origami era un element care distingea un strat social de altul, adică un samurai de un ţăran. Nu a trecut mult timp şi practica s-a transformat în divertisment, mai întâi fabricându-se modele uşoare, pentru ca, apoi, procesul să devină treptat mai complex, alcătuind forme surprinzătoare. Cunoscutul călător Marco Polo a adus origami în Europa la întoarcerea din celebrele expediţii care urmau Drumul Mătăsii, dar, la început, această artă nu a fost luată prea mult în serios.

În 1878, la Expoziţia Universală de la Paris, cunoştinţele estice şi occidentale s-au contopit, creând astfel o singură artă origami. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Friedrich Frobel a introdus origami în tehnicile de predare în şcoli, care s-a extins repede şi în grădiniţele japoneze, fiind util în predarea figurilor geometrice, printre alte beneficii pe care le oferea origami în educaţie. În această perioadă, un negustor european a transportat la Tokyo hârtie colorată, care a fost foarte apreciată, iar calitatea modelelor origami s-a îmbunătăţit.

Akira Yoshisawa a introdus plierea umedă, care revoluţionează lumea origami, inventând modele tridimensionale, care au dat impuls puternic acestei arte, ce devine foarte populară. A fost nevoie de mulţi ani pentru ca origami să primească respectul pe care-l are acum, astăzi existând muzee dedicate acestei arte, cum ar fi Muzeul Origami din Zaragoza, Spania.

Există mai multe tehnici în această artă, care stimulează dezvoltarea abilităţilor manuale, ajută la concentrarea mentală, dezvoltă coordonarea între ochi şi mână, abilităţi motrice fine, stimulând anumite zone ale creierului. Este folosită ca terapie eficientă în unele probleme psihice sau psihologice. Ea poate îmbunătăţi memoria, gândirea, atenţia, imaginaţia şi înţelegerea celor trei dimensiuni, şi, în mod sigur, origami este arta tenacităţii de care japonezii nu duc lipsă.

Este de notat legenda antică japoneză ”Senbazuru”, din care avem ceva de învăţat. Legenda spune că, persoanei care va face 1000 de macarale din hârtie timp de un an, i se va îndeplini o dorinţă (sănătate, longevitate, iubire sau fericire). Aceste macarale au o simbolistică amplă şi în prezent se dau în special când se naşte un copil, când cineva este bolnav, sau pot fi dăruite persoanei iubite.

Dar cele 1000 de macarale din hârtie origami au devenit şi un simbol al păcii datorită poveştii lui Sadako Sasaki (1943-1955). Această fată japoneză care suferea de leucemie din cauza radiaţiilor bombei atomice de la Hiroshima, la îndemnul prietenei ei Chizuko, a început să confecţioneze 1000 de macarale din hârtie (pentru că se spunea că astfel trăieşti o mie de ani: o macara pentru fiecare an). Dar Sadako a murit după ce a făcut doar 644 de macarale. Atunci Chizuko şi alţi prieteni au decis să confecţioneze restul de macarale până la 1000, iar cele 1000 de macarale să devină un simbol al păcii în întreaga lume.

Această artă este aparent simplă şi constă în abilitatea de a reda caracteristicile principale ale fiinţelor sau obiectelor, urmărind simplificarea formelor spre limite mai pure. Kamiya Satoshi este unul dintre celebrii maeştri de origami din lume.

Dar origami ar putea fi asociată, pe lângă îndemânare, şi cu anumite valori morale, respectiv bunătate, anduranţă şi onestitate, precum şi perseverenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor