Kim Jong-un: "Sunt dispus să mă întâlnesc în orice moment cu preşedintele SUA"

Liderul Coreei de Nord ameninţă să adopte "noi măsuri" dacă răbdarea regimului Phenian este interpretată greşit
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un dau mâna în timpul summitului lor din Singapore, 12 iunie 2018. (Getty Images)
Mioara Stoica
01.01.2019

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat duminică, 30 decembrie 2018 că este pregătit să se întâlnească "în orice moment" cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru a favoriza comunitatea internaţională. Cu toate acestea, a ameninţat că va întreprinde acţiuni suplimentare dacă "răbdarea" regimului Phenian nu este interpretată corect.

„În cazul în care SUA nu-şi ţine promisiunea făcută în faţa tuturor, nu ne va lăsa altă alegere decât să luăm în considerare un nou mod de a ne proteja suveranitatea şi interesele“, a declarat Kim Jong-un, în mesajul de Anul Nou.

Determinarea liderului nord-coreean de a realiza denuclearizarea completă nu s-a schimbat, dar nu va avea altă alegere în “cazul în care SUA continuă să ceară ţării sale o acţiune unilaterală“, a susţinut el. În anunţul său, Kim Jong-un a afirmat, de asemenea, că sancţiunile economice aplicate împotriva Coreei de Nord ar trebui să fie anulate şi a avertizat că, dacă Washingtonul doreşte progrese mai rapide, trebuie să ia măsuri adecvate.

Kim Jong-un a cerut Coreei de Sud să încheie manevrele militare comune cu „forţele externe“, care implică active strategice, iar negocierile multilaterale să fie întreprinse pentru a construi un regim de pace permanentă pe peninsula coreeană.

Coreea de Nord a anunţat, la începutul acestui an, suspendarea sine die a testelor sale nucleare şi de rachete, ca parte a unei serii de gesturi de bunăvoinţă menite să faciliteze negocierile. Aceste iniţiative au inclus, de asemenea, dezmembrarea bazei de motoare de rachete din Sohae şi a centrului de testare nucleară Punggye-ri, relatează El Pais.

În aceste negocieri, SUA cere ca Phenianul să renunţe la programul său nuclear în mod ireversibil, complet şi verificabil, şi asigură că nu vor ridica sancţiunile internaţionale împotriva regimului nord-coreean până când nu va ajunge în acest punct. Pe de altă parte, Coreea de Nord, care susţine că a oferit deja suficiente dovezi de bună-credinţă, consideră că procesul trebuie să avanseze prin gesturi reciproce şi cere ca Washingtonul să facă un pas înainte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor