Phenianul testează noi arme moderne, susţine mass media nord-coreeană de stat

În pofida zarvei privind reducerea armelor în Peninsula Coreeană, Phenianul a anunţat că testează noi arme. Regimul nord-coreean a afirmat că noile sisteme de arme pe care le-a testat vineri au fost dezvoltate de mult timp .
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord. (STR/AFP via Getty Images)

Coreea de Nord dezvoltă şi testează arme strategice moderne, a anunţat vineri mass media nord-coreeană de stat.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un “a inspectat testarea unei noi arme tactice high-tech dezvoltate la Academia de Ştiinţe pentru Apărarea Naţională”, a susţinut televiziunea de stat nord-coreeană.

Armele nu a fost descrise, însă s-a raportat că testul a avut succes, potrivit Deutsche Welle.

Testul l-a “mulţumit enorm” pe Kim Jong-un, care aparent a afirmat că acesta a marcat “un punct de cotitură important pentru consolidarea puterii de luptă a armatei noastre”, a precizat agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Este primul raport oficial al unui test de arme efectuat de Phenian de când acesta a început discuţiile cu Washingtonul pentru eliminarea programului nord-coreean de arme nucleare şi rachete balistice.

Recent, Phenianul aparent a convenit cu Washingtonul să nu dezvolte rachete balistice şi arme nucleare. Noile arme testate nu par să intre în acea categorie, însă evoluţia subliniază fragilitatea acordului americano-nord-coreean şi ar putea influenţa discuţiile diplomatice stagnate dintre cele două ţări.

După publicarea rapoartelor privind noile teste nord-coreene, Departamentul de Stat al SUA a precizat că este “încrezător” că procesul rămâne pe făgaşul său.

“La summitul din Singapore, preşedintele [Donald] Trump şi preşedintele Kim şi-au luat o serie de angajamente pentru o denuclearizare finală, completă şi verificabilă, precum şi crearea unui viitor mai luminos pentru Coreea de Nord”, se precizează în declaraţia Departamentului.

“Discutăm cu nord-coreenii despre implementarea tuturor acelor angajamente. Rămânem încrezători că promisiunile făcute de preşedinţii Trump şi Kim vor fi îndeplinite”.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat, joi, că Trump probabil se va întâlni cu Kim Jong-un în cadrul celui de-al doilea summit la începutul anului următor.

Noile rapoarte media au fost publicate la câteva zile după ce noi imagini de satelit aparent au surprins faptul că Phenianul pare să îşi dezvolte în continuare programul de rachete balistice în 16 baze ascunse, inclusiv arme care ar avea capabilitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite.

Fotografiile aeriene, care susţin că surprind 16 baze nord-coreene separate, au fost publicate ca parte a unui nou studiu realizat de think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Centre for Strategic and Internaţional Studies), potrivit Express.co.uk.

Imaginile sugerează că Phenianul nu şi-a restrâns în mod semnificativ producţia de rachete balistice, în pofida mult mediatizatei declaraţii că distruge poligonul de lansare a sateliţilor Sohae în luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe