Huawei saga: al doilea cetăţean canadian dispare în China

Poliţişti chinezi interoghează un bărbat în Piaţa Tiananmen din Beijing, China, 2 martie 2015
Poliţişti chinezi interoghează un bărbat în Piaţa Tiananmen din Beijing, China, 2 martie 2015 (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Pe fondul unui război comercial care ar fi trebuit să aibă loc între SUA şi China, Canada se găseşte tot mai mult în mijlocul schimbului de focuri. După arestarea unui fost diplomat canadian în Beijing ca răspuns la detenţia şi eliberarea condiţionată a directorului financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, în Vancouver, guvernul din Ottawa a susţinut că un alt cetăţean canadian a fost interogat de autorităţile chineze, amplificând şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Cea de-a doua persoană a contactat guvernul canadian după ce a fost interogată de oficiali chinezi, a precizat ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, moment în care Canada a pierdut contactul cu respectiva persoană. În prezent nu se ştie unde se află cetăţeanul canadian iar Global Affairs Canada (departament al guvernului canadian care gestionează relaţiile consulare şi diplomatice ale ţării) a precizat că se află în contact cu familia acestuia.

“Nu am reuşit să îl contactăm de când ne-a anunţat în legătură cu această situaţie”, a declarat Freeland reporterilor, miercuri, în Ottawa. “Depunem mari eforturi pentru a stabili locul unde se află şi am discutat de asemenea despre acest caz cu autorităţile chineze”.

Potrivit publicaţiei canadiene Globe and Mail, bărbatul a fost identificat ca Michael Spavor, un canadian a cărui companie Peaktu Cultural Exchange aduce turişti şi jucători de hochei în Coreea de Nord. El a devenit faimos pentru că a ajutat la aranjarea unei vizite efectuate în Phenian de către fostul jucătorul NBA Dennis Rodman, şi s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în acea călătorie, a precizat publicaţia.

Pagina personală de Facebook a lui Spavor conţine câteva imagini cu acesta şi Kim Jong-un, inclusiv o poză în care apare alături de Kim şi Rodman la o destinaţie nedezvăluită.

Dispariţia inexplicabilă are loc la câteva zile după ce agenţia de spionaj a Chinei l-a reţinut pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig, luni, în Beijing. Detenţia acestuia a avut loc la nouă zile după ce Canada a arestat-o pe Meng Wanzhou, la cererea Departamentului american de Justiţie. Deşi a cerut să îl vadă pe fostul său delegat, după ce a fost informat prin fax cu privire la arestarea sa, guvernul canadian nu ştie unde se află în prezent Kovrig sau care sunt acuzaţiile care i se aduc.

“Michael nu s-a implicat în activităţi ilegale şi nu a făcut nimic care să pericliteze securitatea naţională chineză. El a făcut ceea ce fac toţi analiştii de la Crisis Group: cercetări obiective şi imparţiale”, a declarat Rob Malley, director general al think tank-ului Internaţional Crisis Group (ICG), unde Kovrig lucrează pe post de consilier.

O posibilitate este aceea ca Michael Kovrig să fi fost prins în recentele modificări ale reglementărilor din China care afectează organizaţii neguvernamentale, potrivit Bloomberg. ICG nu a fost autorizată să lucreze în China, a afirmat miercuri Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în timpul unei conferinţe de presă în Beijing.

“Îi primim pe călătorii străini. Dar dacă ei se implică în activităţi care încalcă în mod clar legile şi reglementările chineze, atunci este o poveste complet diferită”, a precizat Lu, adăugând că nu dispune de nicio informaţie specifică legată de Kovrig.

Potrivit Bloomberg, organizaţiile neguvernamentale străine sunt obligate să se înregistreze la autorităţile chineze conform legii adoptate în 2017, care prevede cerinţe riguroase privind raportarea. Potrivit legii, organizaţiile fără reprezentanţă în China trebuie să aibă un sponsor guvernamental şi un partener local de cooperare înainte de a desfăşura activităţi. ICG a afirmat că este pentru prima dată când a auzit de o astfel de acuzaţie din partea autorităţilor chineze într-un deceniu de când lucrează în ţara comunistă. Think tank-ul şi-a închis operaţiunile din Beijing în decembrie 2016 din cauza noii legi chineze, potrivit unei declaraţii. Kovrig îşi desfăşura activităţile din biroul ICG din Hong Kong.

Între timp, realizând că îi va fi tot mai greu să suporte furia Chinei, guvernul premierului Justin Trudeau s-a distanţat de cazul lui Meng, precizând că nu poate interfera cu instanţele, dar adăugând că este implicat serios în susţinerea lui Kovrig.

Până acum, oficialităţile canadiene au refuzat să comenteze dacă există o legătură între cazurile lui Kovrig şi Meng, deşi unii analişti susţin că există o astfel de legătură. De altfel, Guy Saint-Jacque, fost ambasador canadian în China, a declarat pentru CBC că nu are vreo îndoială că arestarea lui Kovrig are legătură cu arestarea de acum câteva zile a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, potrivit Deutsche Welle. Meng a fost eliberată marţi pe cauţiune, după presiuni imense venite din partea regimului comunist chinez.

Huawei şi Meng

Cazul împotriva lui Meng are la bază un raport publicat în 2013 de Reuters privind legăturile strânse ale Huawei cu firma Skycom Tech Co Ltd din Hong Kong, care aparent a încercat să vândă echipamente americane Iranului în ciuda interdicţiilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană în acest sens.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri - primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

De asemenea, cei mai mari trei operatori japonezi de telecomunicaţii intenţionează să renunţe la utilizarea de echipamente produse de giganţii chinezi Huawei Technologies Co Ltd şi ZTE Corp, a raportat luni agenţia de ştiri niponă Kyodo News, potrivit Reuters. Măsura se referă la echipamentele actuale, precum şi la echipamentele viitoare din generaţia a cincea (5G), a precizat Kyodo fără să citeze surse.

Anunţul NTT Docomo Inc, KDDI Corp şi Softbank Group Corp a fost făcut după ce comisarul UE pentru piaţa unică digitală europeană a afirmat recent că Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată în privinţa Huawei şi a altor companii hi-tech chineze din cauza riscului pe care îl reprezintă acestea pentru industria şi securitatea blocului.

Huawei a fost deja exclusă de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G pe fondul temerilor unor posibile legături între companie şi guvernul comunist chinez, potrivit Reuters. Huawei a afirmat în repetate rânduri că Beijingul nu are nicio influenţă asupra sa.