Coreea de Nord cere concesii de la SUA înaintea dezarmării sale
alte articole
Adresându-se sâmbătă Adunării Generale a ONU, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-Ho, a precizat că în niciun caz ţara sa nu va accepta dezarmarea unilaterală fără ridicarea sancţiunilor internaţionale şi construirea încrederii cu Statele Unite, potrivit Deutsche Welle.
Ri a declarat că Phenianul a luat “măsuri semnificative de bună credinţă” în ultimul an, şi nu a văzut niciun “răspuns corespunzător” din partea SUA.
“Fără încredere în SUA nu va exista încredere în securitatea noastră naţională şi, sub nicio formă, noi nu ne vom dezarma unilateral primii”, a susţinut Ri.
Declaraţiile lui Ri, totuşi, diferă de tonul stabilit de liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump.
Trump şi Kim au emis o declaraţie comună vagă după summitul istoric din Singapore din luna iunie, promiţând că vor depune eforturi în vederea “denuclearizării Peninsulei Coreene”. Dar, de atunci, discuţiile dintre Phenian şi Washington au stagnat în mare parte din cauza detaliilor.
În ciuda aparentei lipse de progres, în această săptămână Trump l-a lăudat pe Kim într-un discurs la Adunarea Generală.
După cea de-a treia întâlnire cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a avut loc în această lună, Kim a susţinut că va desfiinţa principalul complex nuclear al Coreei de Nord şi va accepta inspectori internaţionali la un complex cheie pentru rachete, în schimbul unor măsuri corespunzătoare nespecificate din partea SUA. În plus, Kim i-a oferit lui Moon o scrisoare pe care preşedintele sud-coreean i-a înmânat-o personal lui Trump.
Coreea de Nord doreşte să se încheie un tratat de pace oficial pentru a pune capăt Războiului Coreean din 1950-1953, care s-a sfârşit doar printr-un armistiţiu. Însă SUA a precizat că Nordul trebuie mai întâi să renunţe la programul său nuclear şi de rachete. De asemenea, Phenianul urmăreşte o reducere pe etape a sancţiunilor internaţionale în schimbul unor concesii privind programele sale de arme, lucru pe care Washingtonul nu îl acceptă.
“SUA insistă pe ideea ‘mai întâi denuclearizarea’ şi creşte nivelul presiunii prin sancţiuni pentru a-şi atinge obiectivul prin constrângere, şi chiar se opune ‘declarării sfârşitului războiului’”, a afirmat Ri.
“Percepţia că sancţiunile ne pot îngenunchea este un vis al oamenilor care sunt ignoraţi în ceea ce ne priveşte. Dar problema este că menţinerea sancţiunilor sporeşte neîncrederea noastră”, a adăugat ministrul nord-coreean.
Comentariile lui Ri de la Adunarea Generală a ONU au fost mai calme comparativ cu cele de anul trecut, când Coreea de Nord şi SUA au schimbat cuvinte dure care au declanşat temeri că cele două tabere ar putea merge la război.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că se va întoarce în Phenian în luna octombrie pentru a pregăti o nouă potenţială întâlnire între Trump şi Kim.