Phenianul neagă că a promis abandonarea armelor nucleare. Îl acuză pe Trump că a înţeles greşit mesajul
alte articole
Coreea de Nord a criticat afirmaţiile “nechibzuite” ale Statelor Unite, potrivit cărora statul comunist a acceptat să abandoneze programul nuclear şi a declarat că este “înspăimântată” de această sugestie.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că s-a înregistrat un progres major după întâlnirea cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în luna iunie, unde cei doi şefi de stat au căzut de acord să susţină “denuclearizarea completă” a Peninsulei Coreene. Totuşi, cele două părţi par să aibă înţelegeri diferite asupra termenului de “denuclearizare”, potrivit Express.co.uk.
Agenţia de ştiri KCNA a statului comunist nord-coreean a acuzat SUA că are o înţelegere “eronată” în ceea cde priveşte termenul respectiv.
Într-un comunicat în limba engleză, KCNA a descris afirmaţia că Phenianul “s-a angajat la o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă” ca fiind “ceva înspăimântător”.
În schimb, KCNA a susţinut: “Când ne referim la Peninsula Coreeană, noi includem atât Coreea de Nord cât şi Coreea de Sud, unde sunt desfăşurate trupe agresive, inclusiv arme nucleare americane”.
Totuşi, atât SUA cât şi Coreea de Sud au negat că pe teritoriul sud-coreean sunt staţionate arme nucleare americane.
În Coreea de Sud au fost plasate arme nucleare americane până în anul 1993, când au fost retrase după un acord de denuclearizare. De atunci, s-a făcut apel ca armele să fie readuse în ţară, inclusiv în 2017, de către ministrul sud-coreean al Apărării de la acea vreme.
În luna septembrie, Trump a afirmat că Kim Jong-un este “foarte deschis şi remarcabil” şi se aşteaptă ca în viitorul apropiat să aibă loc al doilea summit între cei doi.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că SUA este preocupată în continuare de acordul de “denuclearizare”.
Într-un interviu la postul de radio KNSS din statul american Kansas, Pompeo a afirmat: “Încă lucrăm la aplicarea angajamentului preşedintelui Kim pentru denuclearizare”, adăugând că speră ca cei doi lideri să se întâlnească imediat după Anul Nou pentru a discuta această problemă.
Totuşi, Pompeo a refuzat să ofere detalii recente despre situaţia negocierilor, pe fondul unor rapoarte care susţin că s-au intensificat tensiunile dintre cele două părţi.
El a comentat: “Niciodată nu vorbesc despre discuţiile pe care le avem. Ele sunt conversaţii private cu privire la ce trebuie să facem pentru a obţine denuclearizarea Peninsulei Coreene”.