Oficiali nord-coreeni sancţionaţi de SUA pentru încălcări ale drepturilor omului

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)
Andrei Popescu
11.12.2018

SUA a impus sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni pentru rolul avut în încălcarea drepturilor omului şi moartea studentului american de 22 de ani Otto Warmbier, care a fost închis în Coreea de Nord timp de peste un an înainte să fie repatriat în ţara sa în vara anului trecut.

În 2016, studentul a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru presupusa tentativă de a scoate din ţara izolată un poster propagandistic. La scurt timp după repatrierea în SUA în 2017, el a murit din cauza unor grave leziuni cerebrale suferite în timpul detenţiei în Coreea de Nord.

Departamentul Trezoreriei americane a declarat luni că Washingtonul a îngheţat activele din SUA a trei oficiali şi le-a interzis acestora să se implice în tranzacţii financiare cu companii americane, potrivit Deutsche Welle.

“SUA a condamnat în mod constant regimul nord-coreean pentru abuzurile flagrante şi grave asupra drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale. Această administraţie va lua măsuri în continuare împotriva celor care încalcă drepturile omului în lume”, a precizat Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei.

Unul dintre oficiali, Choe Ryong-hae, este consilier apropiat al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. Se crede că acesta este oficialul numărul doi în ierarhia armatei nord-coreene. La o paradă militară în 2017, Choe a declarat că Phenianul îşi va învinge “inamicii cu puterea justiţiei nucleare”.

Ceilalţi doi oficiali sunt Jong Kyong-thaek, ministru al Securităţii de stat, principala agenţie de contrainformaţii a Coreei de Nord, şi Pak Kwang-ho, director al Departamentului pentru Propagandă şi Agitaţie.

Trezoreria SUA nu a precizat în ce mod au fost implicaţi cei trei oficiali în moartea lui Warmbier.

SUA a încercat să facă progrese în negocierile cu Phenian în ceea ce priveşte eliminarea programului coreean de arme nucleare. Însă discuţiile au stagnat de când Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump au promis că vor realiza denuclearizarea Peninsulei Coreene la summitul din Singapore, în luna iunie a acestui an.

Progresul negocierilor a fost stânjenit inclusiv de faptul că mass media nord-coreeană de stat a anunţat în luna noiembrie că regimul comunist izolat dezvoltă şi testează arme strategice moderne.

Anunţul făcut luni de Trezoreria SUA a coincis cu Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, care este susţinută de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor