'Ultraşii' din Ucraina, noii stăpâni ai Maidanului

Protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev.
Protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Radicalii din Sectorul de Dreapta din Ucraina îl urăsc pe Putin şi Uniunea Europeană, dar nu vor să lupte pentru a recupera Crimeea, notează ziarul ABC, care a realizat un reportaj în principala piaţă a Kievului.

Un grup de tineri cu cagule pe cap mărşăluiesc în Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan). În frunte se află un tânăr purtând drapelul roşu şi negru pe care scrie cu alb Pravy Sector (Sectorul de Dreapta). Mărşăluiesc în pas militar şi se aşează în formaţie. Destinaţia lor finală este un birou al companiei telefonice Kievstar, transformată în cartier general al grupării de extremă dreapta.

Nu se poate vorbi cu ei, iar cele trei persoane autorizate pentru relaţiile cu presa nu sunt deocamdată disponibile. Căderea preşedintelui Viktor Ianukovici după trei luni de revolte şi absenţa forţelor de ordine au lăsat uşa deschisă acestor grupuri active în lupta de stradă. Sectorul de Dreapta a făcut parte din prima linie, iar între membrii ei a crescut indignarea faţă de noile autorităţi pentru pierderea Crimeei.

Zece tineri stau la coadă pentru a se înrola ca voluntari în faţa sediului păzit de doi membri cu cagule. Piaţa s-a 'paramilitarizat' cu trecerea săptămânilor. Ivan Suta, membru veteran al organizaţiei-mamă Trident, a Sectorului de Dreapta, şi care contribuie cu 80% din membri la mişcare este de acord să dea unele declaraţii. Trident, organizaţie veche de 20 de ani în mişcare s-a născut ca omagiu adus liderului naţionalist ucrainean, Stepan Bandera, asasinat în 1959 de KGB şi ale cărui fotografii străjuiesc acum o mare parte a taberelor pe care grupul le are în piaţă.

'Suntem o ţară europeană, dar avem o viziune deosebită în privinţa Uniunii Europene. Nu vrem să facem parte din această supă a naţiunilor, preferăm statele independente pentru că există lucruri contrare voinţei Domnului în unele dintre ele care nu ne plac. De exemplu, nu pot fi scoase crucifixele din sălile de clasă ca respect faţă de alte religii, iar căsătoria trebuie să fie între un bărbat şi o femeie, restul este făcătura Diavolului', declară senin Suta punând capăt întrevederii.

Artiom Skoropadski, purtătorul de cuvânt oficial al Sectorului de Dreapta şi unul dintre cei trei responsabili cu presa, se află într-un bar din apropierea pieţei. Măsurile de securitate între liderii grupului au crescut după moartea în împrejurări încă neelucidate a coordonatorului braţului armat al grupului, Aleksandr Muziciko. Artiom se ridică şi strânge mâna ziariştilor fără prea mare entuziasm. 'La telefon am crezut că sunteţi un evreu rus', spune el în loc de salut unuia din jurnaliştii care a trăit în copilărie la Moscova şi care vorbeşte perfect ruseşte. Cu un aer asemănător lui Stepan Bandera la tinereţe, responsabilul cu presa al lui Pravy Sector relatează povestea acestui grup puternic din piaţă, care aspiră acum să se prezinte la urne.

'Am decis să strângem toate grupurile sub un singur steag', spune Artiom în timp ce soarbe din pahar. 'Europa este mai aproape de noi decât Rusia autoritară, deşi nu recunoaştem secularizarea brutală a multor ţări membre ale UE. Căsătoriile homosexuale, eutanasia, scoaterea religiei din şcoli... acestea sunt de neconceput pentru societatea ucraineană. Vrem o relaţie mai strânsă cu UE, dar ne interesează să creăm o Ucraină unită şi puternică', spune Artiom. El schiţează şi câteva planuri de viitor pentru formaţiune, precum integrarea în viaţa politică a ţării, 'extinderea revoltei în Belarus şi, pe viitor, în Rusia'. În ce priveşte Crimeea asigură că 'dacă vor avansa dincolo de peninsulă vom răspunde (...) iar de acest lucru Moscova poate să fie sigură'.

Artiom este vocea sectorului celui mai dur al pieţei, în care se amestecă diferite tendinţe politice şi oameni din toate clasele sociale, care au însă un scop comun: să închidă pentru totdeauna etapa lui Victor Ianukóvici. Nu vor să demonteze corturile 'până când cotitura politica nu va fi completă, nu doar o schimbare de feţe', spune Artiom. Este un obiectiv pentru care au plătit cu viaţa sute de persoane pe străzile Kievului, care a pus în pericol unitatea naţională a Ucrainei prin divizarea sa între proeuropeni şi proruşi şi care, deocamdată, a dus la integrarea Crimeii în Federaţia Rusă, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe