Kashgar sub stare de asediu. Beijingul trimite 100.000 de soldaţi în provincia Xinjiang

Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013.
Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

La cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, regimul chinez a avut de dezbătut atât dificultăţi externe cât şi interne.

Liderii chinezi s-au gândit cum să rezolve chestiunea mişcării pro-democraţie din Hong Kong, cum să abordeze problema fostului şef al securităţii Zhou Yongkang, înlăturat şi anchetat, sau problema protestelor care luau amploare în Beijing pe parcursul congresului.

Dar acestea nu sunt singurele probleme care pluteau deasupra Sesiunii Plenare încheiate pe 23 octombrie. Recent, în provincia vestică Xinjiang au avut loc serie violenţe etnice.

O serie recentă de confruntări în regiune au provocat peste 50 de decese şi sute de răniţi. Potrivit Centrului de Informaţii pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Hong Kong, regimul chinez va trimite 100.000 de soldaţi în provincie pentru a sprijini poliţia locală.

Potrivit informaţiilor publicate de Centrul de Informaţii, într-o perioadă de zece zile, de la 10 octombrie şi până la 20 octombrie, violenţele din Prefectura Kashgar au cauzat peste 50 de decese, în timp ce peste 100 de persoane au fost rănite.

Dar aceasta nu este prima dată când violenţele din Xinjiang au coincis cu momentele importante din punctul de vedere ale deciziilor politice.

Pe 28 iulie, cu o zi înainte ca investigaţia lui Zhou Yongkang să fie anunţată public, violenţele din judeţul Shace al regiunii Xinjiang a generat 96 de morţi şi 13 răniţi. Poliţia a arestat sute de persoane.

În timpul unei conferinţe din luna mai, o explozie la marginea capitalei provinciei Xinjiang, Urumqi, a ucis cel puţin 31 de persoane şi a rănit 94, potrivit surselor oficiale.

Iar săptămâni mai târziu, la sfârşitul lui aprilie, când secretarul general al Partidului Comunist, Xi Jinping, a efectuat o vizită oficială în Xinjiang, o bombă amplasată la staţia de metrou Urumqi a luat viaţa a trei persoane şi a rănit alte 79.

Se crede că Xinjiang se află în administrarea oficialilor din tabăra fostului lider al Partidului, Jiang Zemin, care avea legături strânse cu Zhou Yongkang, fost ţar al securităţii chineze. Zhou Yongkang este până acum cea mai semnificativă ţintă a epurărilor anticorupţie lansate de liderul Xi Jinping. Dar momentul la care au loc violenţele din Xinjiang poate ascunde mai mult decât o simplă coincidenţă.

Printr-o concidenţă, înaintea procesului lui Bo Xilai (un alt mare lider de Partid, condamnat acum pe viaţă) din luna august, au izbucnit o serie de violenţe în judeţul Kargilik din Xinjiang, de pe urma cărora au rezultat 16 decese şi 20 de răniţi, inclusiv un poliţist. Ulterior, 60 de uiguri au fost arestaţi.

Controlul provinciei Xinjiang, majoritar musulmană, a stat timp de mai mulţi ani în mâinile lui Wang Lequan, cunoscut drept ”secretarul stabilităţii” din cauza politicilor sale dure, în special pentru cele adresate minorităţilor etnice precum uigurii.

Ulterior, Wang a fost promovat în funcţia de secretar adjunct al Comitetului de Politic şi Legislativ, un stat în stat, condus de Zhou Yongkang până la prăbuşirea acestuia.

Potrivit estimărilor Radio Free Asia, până acum au murit câteva mii de persoane în timpul violenţelor etnice din Xinjiang.

Centrul de Informaţii transmite că judeţul Kashagar, Xinjiang, este deja sub stare de asediu. Marcând o decizie rar întâlnită, soldaţii chinezi au intrat până la urmă în Kashagar impunând legea marţială în întregul oraş.

Aceştia au fost staţionaţi în fiecare sat şi la fiecare arteră rutieră, completând poziţiile în care nu au putut fi controlate de forţele Poliţiei Armate din provincie.

De asemenea, acţiunile anterioare adoptate privind celelalte regiuni arată că liderii de Partid s-au gândit probabil să adopte o poziţie asemănătoare pentru întreaga regiune, care este populată în mare parte de uiguri musulmani şi chinezi Han.

Totuşi, Centrul de Informaţii a declarat că este probabil ca una dintre deciziile care vor fi luate la cea de-a Patra Sesiune Plenară a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist, va fi să trimită 100.000 de soldaţi pentru a întări forţele Poliţiei Armate care operează în Xinjiang.

Presa chineză nu a furnizat până acum nicio informaţie oficială despre mişcările armatei chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe