Merkel îl critică pe Putin din cauza nerespectării acordului de la Minsk

Majoritatea liderilor UE au criticat joi Rusia din cauza nerespectării acordului de pace al Ucrainei, în timp ce Italia a cerut reluarea relaţiilor cu Moscova, relatează Euobserver.
Merkel şi Putin la Berlin. (captură youtube.com)
P. P.
24.10.2014

Majoritatea liderilor UE au criticat joi Rusia din cauza nerespectării acordului de pace cu Ucraina, în timp ce Italia a cerut reluarea relaţiilor cu Moscova, relatează Euobserver.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, în urma summitului de la Bruxelles, că forţele pro-ruse din regiunile estice ale Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, continuă să comită abuzuri în teritoriile din estul Ucrainei.

Rusia şi Ucraina au convenit la Minsk pe 5 septembrie, ca parte a acorduluide încetare a focului, ca autorităţile ucrainene sa organizeze în decembrie alegeri regionale in zonele de conflict, ca o concesie în vederea descentralizării puterii.

Însă separatiştii din Doneţk şi Lugansk se pregătesc să-şi organizeze alegeri separate de Kiev în luna noiembrie ridicând pretenţii de independenţă.

Angela Merkel îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin, argumentând că acesta s-a angajat, în timpul summit-ului de la Milano de săptămâna trecută, să influenţeze rebelii din estul Ucrainei astfel încât să se prevină crearea unui conflict îngheţat pe teritoriul Ucrainei ca urmare a acordului de la Minsk.

”Votul din noiembrie este în contradicţie cu ce spune Rusia: Nu. Noi nu vrem un conflict îngheţat, o altă Transnistria. Vom respecta integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Merkel.

Liderii europeni au convenit vineri să publice un comunicat comun prin care vor solicita Rusiei să-şi onoreze obligaţiile asumate la Minsk.

”Consiliul European a reafirmat deciziile UE privind măsurile restrictive ... (şi) va rămâne axat pe situaţia din Ucraina”, se precizează în comunicatul UE.

”Federaţia rusă ar trebui să-şi asume responsabilitea pentru implementarea totală a acordului de la Minsk. În particular, autorităţile ruse ar trebui să prevină orice mişcare militară, de armament sau luptători, din teritoriul rus în Ucraina. Ei ar trebui să-şi exercite influenţa pentru a se asigura că separatiştii implementează cu bună credinţă obligaţiile asumate la Minsk”, s-a notat în comunicat.

Pe de altă parte, premierul italian Matteo Renzi i-a îndemnat pe colegii săi să reia relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit surselor Euobserver, liderul italian a ţinut ”un discurs de jumătate de oră despre nevoia unei implicări constructive cu Moscova”

Ambasadorii din ţările membre UE vor evalua oficial sancţiunile aplicate Rusiei la sfârşitul luni octombrie, a adăugat un diplomat european. ”Intervenţia lui Renzi s-a sfârşit destul de rău. Câţiva lideri europeni i-au spus în mod deschis că [reevaluarea sancţiunilor] nu este un subiect al întâlnirii de azi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor