FBI avertizează mass media că un grup afiliat Statului Islamic vizează jurnalişti

Voluntarul Alan Henning, fost şofer de taxi, aflat în Siria pentru a ajuta refugiaţii, este ameninţat cu decapitarea de către ISIL, într-o nouă înregistrare video
Voluntarul Alan Henning, fost şofer de taxi, aflat în Siria pentru a ajuta refugiaţii, este ameninţat cu decapitarea de către ISIL, într-o nouă înregistrare video (Captură)

Biroul Federal american pentru Investigaţii (FBI) a avertizat joi organizaţiile de ştiri că a obţinut recent “informaţii credibile” care indică faptul că membrii unui grup afiliat Statului Islamic a fost “însărcinat cu răpirea jurnaliştilor” şi transportarea lor în Siria.

FBI-ul a declarat că susţinătorii grupului terorist Statul Islamic au cerut membrilor acestuia să atace SUA şi aliaţii lor pentru loviturile aeriene din Irak şi Siria şi au identificat jurnaliştii ca “ţinte potrivite.”

Statul Islamic a decapitat doi jurnalişti americani – James Foley şi Steven Sotloff – şi doi lucrători umanitari britanici. Se crede că grupul ţine în captivitate mai mulţi ostatici vestici.

Conform FBI-ului, membrii acestui grup afiliat Statului Islamic şi însărcinat cu răpirea jurnaliştilor ar putea să îşi ascundă afilierea pentru a obţine accesul la jurnalişti. Anunţul făcut de FBI menţionează şi postarea făcută pe Internet în 16 septembrie de un susţinător al Statului Islamic, care a descris “personalul media, incluzând prezentatorii de ştiri, reporterii pe teren sau gazde de talk show” ca fiind “ţinte prioritare.”

Ameninţarea venită din partea Statului Islamic creşte şi mai mult pericolul relatării ştirilor. Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor, organizaţie cu sediul în SUA, afirma că peste 70 de jurnalişti au fost ucişi acoperind conflictul sirian de la începerea acestuia, în martie 2011.

Organizaţia estimează că 20 de jurnalişti locali şi internaţionali au dispărut în Siria. Printre ei se află şi Austin Tice, un jurnalist independent pentru ziarele The Washington Post şi mcclatchy Newspapers, care a fost dat dispărut în august 2012.

Datorită pericolului relatării ştirilor, multe organizaţii de ştiri nu îşi mai trimit jurnaliştii în Siria ci mai degrabă în Turcia şi Liban – sunându-şi sursele din interiorul Siriei, intervievând refugiaţi şi lucrători umanitari şi monitorizând mass media socială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe