Peste 600.000 de ruşi dezvăluie că au cetăţenie dublă

(photos.com)

Peste 600.000 de ruşi au informat Serviciul de Migraţie Federală că deţin cetăţenie dublă acţionând în concordanţă cu o lege nouă şi controversată, a raportat joi Itar-Tass.

Un purtător de cuvânt neidentificat al serviciului de migraţie a declarat joi că peste 600.000 de ruşi i-au informat pe oficialii serviciului de faptul că deţin ”cetăţenie străină, reşedinţă sau un alt document care să confirme dreptul permanent la reşedinţă într-un stat străin”.

În Rusia, conform prevederilor noii legi a cetăţeniei duble, cei care au paşaport străin sau au statut de rezident în afara ţării trebuiau să înştiinţeze autorităţile despre acest lucru până la data de 4 octombrie.

Neinformarea Serviciului de Migraţie despre această situaţie se poate pedepsi prin lege cu o amendă de 200.000 de ruble (4.800 de dolari) sau cu 400 de ore de muncă în serviciul comunităţii.

Legislaţia a fost promulgată de preşedintele rus Vladimir Putin în luna iunie, iar activiştii afirmă că aceste măsuri sunt o piatră de temelie care va duce la interzicerea completă a cetăţeniei duble în Rusia.