Turcia: Proiectul de lege privind securitatea poate genera măsuri dure asupra mass-mediei sociale

“Pachetul intern privind securitatea”, pe care guvernul turc este aşteptat să îl prezinte Parlamentului în zilele următoare, ar putea introduce noi măsuri fără precedent în privinţa mass-mediei sociale, incluzând sentinţe speciale cu închisoarea pentru utilizatorii de internet care fac apel la proteste, au declarat surse guvernamentale ziarului Hürriyet.
Cel puţin 10 oameni au fost ucişi în demonstraţiile desfăşurate pe cuprinsul Turciei în 7 octombrie 2014. (Internet Photo)
Epoch Times România
23.10.2014

“Pachetul intern privind securitatea”, pe care guvernul turc urmează să îl prezinte Parlamentului în zilele următoare, ar putea introduce noi măsuri fără precedent în privinţa mass-mediei sociale, inclusiv sentinţe speciale cu închisoarea pentru utilizatorii de internet care fac apel pentru participarea la proteste, au declarat surse guvernamentale ziarului Hürriyet.

Proiectul de lege, care încă nu este finalizat, ar cuprinde pentru prima dată “apelurile pentru acţiune” (făcute în mass-media socială) pe lista infracţiunilor înregistrate în Legea Penală Turcă (LPT).

Dacă proiectul este aprobat în forma sa curentă, nu numai “apelurile la violenţă, teroare sau discursuri instigatoare la ură”, ci şi apelurile pentru “închiderea companiilor în semn de protest” se vor solda cu sentinţe mai grele.

Se aşteaptă, de asemenea, ca noua legislaţie să reintroducă o lege controversată care a fost respinsă de Tribunalul Constituţional pe 2 octombrie. Legea oferă Directoratului turc pentru Telecomunicaţii (TIB) autoritatea de a închide site-uri în doar câteva ore prin invocarea securităţii naţionale, a protejării ordinii publice sau a prevenirii infracţiunilor.

Guvernul susţine că acest proiect de lege este necesar pentru a îmbunătăţi securitatea naţională, respectându-se normele Uniunii Europene, după recentele proteste violente împotriva atacurilor pe care Statul Islamic le-a lansat asupra oraşului sirian Kobane, care este situat în apropierea graniţei cu Turcia şi care este populat de kurzi.

Conform proiectului de lege, cei implicaţi în protestele violente vor fi trimişi la închisoare şi cei care protestează cu feţele acoperite vor fi priviţi ca “potenţiali infractori”. Poliţia va primi autoritatea de a reţine suspecţi în detenţie timp de 24 de ore, în timp ce legislaţia curentă impune acceptul unui procuror. Totodată, conform noii legi, un procuror ar putea extinde perioada de detenţie cu 48 de ore.

Akif Hamzaçebi, membru al principalului partid turc de opoziţie, PRP (Partidul Republican al Poporului), a declarat că protestele din Kobane sunt un “pretext” pentru ca guvernul să adopte aceste măsuri represive.

“Actele violente din timpul demonstraţiilor pentru oraşul Kobane sunt doar un pretext pentru guvern. Motivul lor ascuns este acela de a preveni mişcările stradale liberale, precum protestele din Parcul Gezi”, a declarat Hamzaçebi într-un interviu din 22 octombrie la postul privat de televiziune NTV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor