China doreşte să-şi întărească legăturile militare cu Iranul



O navă iraniană lansează o rachetă în timpul unui antrenament în Marea Oman, ianuarie 2012.
O navă iraniană lansează o rachetă în timpul unui antrenament în Marea Oman, ianuarie 2012. (Getty Images)

Ministrul chinez al apărării a declarat joi că statul chinez este “pregătit să întărească” legăturile sale militare cu Iranul.

Iranul este supus unor sancţiuni internaţionale severe datorită programului său nuclear, despre care o mare parte a lumii crede că are ca scop dezvoltarea de arme nucleare.

Ministrul chinez al apărării Chang Wanquan s-a întâlnit în Beijing cu contraamiralul Habibollah Sayyari, comandantul Marinei iraniene. Wanquan i-a spus omologului său iranian că cele două ţări “au cooperat bine în anii recenţi în privinţa vizitelor reciproce, a pregătirii personalului şi în alte domenii”, a raportat agenţia chineză de ştiri Xinhua.

Sayyari a susţinut că Iranul “este pregătit să îşi îmbunătăţească schimburile bilaterale necesare intensificării cooperării dintre cele două forţe armate, în special în privinţa cooperării navale.”

Conform ziarului oficial al armatei chineze, Cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului, contraamiralul iranian a vizitat un număr de submarine şi nave de lupte chineze şi “a participat la o prezentare a abilităţilor echipamentelor şi sistemelor de arme.”

Luna trecută, China a trimis un distrugător şi o fregată, ambele echipate cu rachete, pentru a participa la manevre militare cu marina iraniană. Manevrele au fost descrise de amiralul iranian Amir Hossein Azaz ca un efort pentru a pune bazele “păcii, stabilităţii şi cooperării multilaterale şi reciproce” între cele două ţări.

Exerciţiul militar de 5 zile a fost văzut de Occident ca un semnal din partea Beijingului de a-şi demonstra puterea navală tot mai mare. De asemenea, a fost pentru prima dată când navele chineze au navigat în Golful Persic.

Iranul a ameninţat în trecut că va bloca Strâmtoarea Hormuz, cel mai îngust punct în Golful Persic, dacă statul iranian va fi atacat de Statele Uite sau Israel. Aproximativ 20% din transporturile globale de petrol trec prin această strâmtoare.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a vizitat Beijingul în luna mai şi s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping şi alţi oficiali seniori.

De asemenea, China este membră a P5 1, grupul de şase puteri mondiale ce negociază cu Iranul în privinţa capacităţilor sale nucleare.

În timp ce Beijingul şi-a anunţat intenţia de a-şi extinde legăturile cu Teheranul, a urmărit de asemenea să dezvolte legăturile comerciale şi cu Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe